Léto v Česku: letní kina, hudba v parku nebo koupačka v přírodě

9. 7. 2020 | Stojí za přečtení

léto v ČeskuObrovské hudební festivaly, které až do letošního roku byly s létem neodmyslitelně spojené, se sice kvůli pandemii koronaviru konat nebudou, přesto bude o prázdninách probíhat spousta akcí, které stojí za návštěvu. Nejvíc jich tradičně bude v těch největších českých městech. Přinášíme vám výběr těch nejzajímavějších akcí i další typy, kde trávit horké letní dny.

Schovávat se v temných kinosálech zatímco venku svítí sluníčko je skoro škoda. Filmy si ale můžete vychutnat i pod širým nebem v letních kinech. Najdete je ve většině velkých měst. Představení se konají pozdě večer po západu slunce. Vyloženě pro studenty je určené například brněnské studentské kino Scala, které pořádá akci Scalní letňák. Za studentských 100 korun promítá třikrát týdně vždy od 21:30. Populární je i letní kino na Špilberku. V srpnu se na „Špilasu“ bude konat také Mezinárodní hudební festival, kde zazní Beethovenovy melodie i hity od Pražského výběru.

Další oblíbenou brněnskou akcí je tradiční Ignis Brunensis – světová soutěž ohňostrojů spojená s festivalem zábavy. Akci pravidelně navštěvuje mnoho mladých lidí, zejména místních studentů. Festival se koná pravidelně vždy v červnu, letos se ale kvůli koronaviru přesunul až na druhou polovinu srpna.

Milovníci hudby by si neměli nechat ujít Lucerna Music Bar Open Air na pražském Výstavišti. V průběhu léta se na louce za Křižíkovými pavilony v lesoparkové části Výstaviště vystřídá celá řada umělců: každý večer jiný interpret. Vystoupí například Monkey Business, Mňága a Žďorp a mnoho, mnoho dalších. Po cestě na koncert se můžete zastavit také na matějské pouti, která kvůli koronaviru prodloužila sezonu.

Pražské Riegrovy sady se během léta také promění v koncertní sál. Poslechnout si sem můžete přijít Jaroslava Uhlíře, Báru Polákovou či Ivana Mládka a Banjo Band v rámci akce Muzika v parku.

Umělecké duše se o prázdninách mohou těšit na sochařský festival Sculpture Line, který Prahu promění v ještě větší umělecké dílo, než jakým běžně je. Sochy od předních sochařů z Česka i zahraničí se budou objevovat na různých místech (a to nejen v hlavním městě). Cílem akce je ozvláštnit veřejný prostor a prezentovat různé sochařské styly. V Praze si můžete všechny sochy prohlédnout na „sochařské lince“, která vás provede přes velkou část historického centra města.

Ani letos nebudou v prázdninovém programu chybět Letní shakespearovské slavnosti. Nejslavnější díla barda s plnovousem se dostanou na podia v Praze, Brně a Ostravě.

Mozek, který by vám jinak o prázdninách mohl malinko zlenivět, můžete zapojit při únikové hře. Nejrůznější únikové hry probíhají opět zejména ve velkých městech, jako je Brno a Praha. Přehled pořádaných únikových her včetně hodnocení a detailního popisu najdete například zde.

Na své si v létě přijdou také fanoušci japonské kultury, konkrétně na Jiho Conu, který je určený milovníkům anime a mangy, a uskuteční se v Českých Budějovicích 14. až 16. srpna.

Časopis Pevnost letos pořádá druhý ročník Pevnost Conu. Jednodenní festival pro milovníky fantasy a historie proběhne 22. srpna v areálu Areál T. J. Sokol Zlíchov.

K létu neodmyslitelně patří také koupaliště. Těch přírodních najdete po celém Česku spoustu. Výběr těch nejlepších přírodních koupališť najdete v našem loňském článku.

Další články k tématu

Nejpodivnější zákony na světě. Co nesmíte dělat na dovolené?

Nejpodivnější zákony na světě. Co nesmíte dělat na dovolené?

Během letní dovolené byste si měli pořádně odpočinout a zažít něco nového. Někdy se ale návštěva cizí země může pořádně zvrtnout. Obzvlášť pokud neznáte zákony dané země. Přinášíme vám výběr těch nejbizarnějších zákonů a nařízení z celého světa. Dopředu varujeme, že na koupele s oslem i souboje s medvědem můžete zapomenout! USA Amerika je zemí neomezených možností, ale …

Neobvyklé tipy na letní zábavu

Neobvyklé tipy na letní zábavu

Léto je ten správný čas na zkoušení nových věcí. Protože koupačky a letní kina už jsou klišé, připravili jsme pro vás přehled neobvyklých aktivit, kterým se můžete během horkých letních dnů věnovat. Den bez peněz Zorganizujete si den plný aktivit, které nic nestojí a kdy neutratíte ani korunu. Pokud chcete ještě víc hardcore verzi, můžete …

Léto ve světě: Hra na imaginární kytaru a skok přes miminko

Léto ve světě: Hra na imaginární kytaru a skok přes miminko

Léto je o tom vyzkoušet něco nového. Možná už si myslíte, že jste vyzkoušeli všechno. Omyl. Co se třeba nechat nést v rakvi, nebo přeskočit nemluvně? Vydejte se s námi na cestu po dvou kontinentech a zjistěte, jaké jsou ty nejpodivnější činnosti, kterým se v létě lidé věnují. USA Spojené státy byly vždycky osobitou zemí, kde se mísí …