Letní školy jsou víc než jen biflování

25. 11. 2003 | Stojí za přečtení

Snad každý student toužebně očekává prázdninové volno. Každý ho tráví jinak, ale snad všichni se snaží prožít jej alespoň trochu smysluplně. Jednou ze zajímavých zkušeností může být i účast na letní škole. Ono tam totiž nejde jen o učení.

Snad každý student toužebně očekává prázdninové volno. Každý ho tráví jinak, ale snad všichni se snaží prožít jej alespoň trochu smysluplně. Jednou ze zajímavých zkušeností může být i účast na letní škole. Ono tam totiž nejde jen o učení.

 

Když se řekne letní škola, většině lidí se vybaví  - škola o prázdninách, učení, když se ostatní válí někde u vody, spousta šprtů a školomilů na jednom místě, velká koncentrace informací, které se obyčejných smrtelníků vůbec netýkají…Taková vize je jednoduše řečeno – OMYL !!!

 

Ano, je to o prázdninách, ano lidé se tam učí, ale jsou to normální studenti, kteří nemusí vybočovat  ani intelektuálně ani prospěchově z řad ostatních. Jde jim jen o to dozvědět se víc a pobavit se.

 

Obecně jsou letní školy soubor kurzů nebo přednášek spolu s kulturním programem. Je tedy čas jak na vzdělávání, tak i na zábavu a kulturní vyžití, které někdy bývá dokonce větší.  Cílem není pouze učit se, ale poznat kulturu hostující země a jelikož tyto školy jsou mezinárodní, i kulturu, zvyky a zábavu ostatních. 

 

Samozřejmě závisí na typu letní školy, který si vyberete. Jsou jazykové, odborné, praktické, vedené formou workshopů a kulturní. Dokonce i sportovní a řemeslné, zde však nejde o obec studentskou.  Někdy jsou podmíněné věkem, jindy studiem vysoké školy či přímo stupněm tohoto studia, jsou ale i letní školy pro středoškoláky.

 

Člověk na nich získá nejen nové zkušenosti a zážitky, kamarády z různých koutů světa a kontakty na přednášející a experty ve svých oborech, ale i kredity, které mu za jistých podmínek mohou být započítány do studia, různé certifikáty (zvláště jazykové) a osvědčení o účasti, která se hodí nejen při studiu a pro následující práci, ale i při přijímacích řízeních na vysoké školy. 

 

Za tyto letní kurzy se ale platí. Zvláště u těch zahraničních mohou částky naběhnout do výšin, kam obyčejný student nedohlédne. Jedním z řešení by mohlo být hodně šetřit, ale lepší je využít nabídku slev (např. závislých na datu přihlášení), různých stipendií – od škol hostujících i vysílajících nebo od nadací a jiných institucí. Peněžní pomoc někdy nabízí i velvyslanectví hostujících zemí u nás nebo různá ministerstva. Jednotlivé možnosti jak finanční podporu získat bývají popsány přímo u nabídek letních škol. 

 

Velkým problémem také je, jak se o nabízených školách dozvědět. Žádná centrální nabídka totiž neexistuje, a tak je to hlavně na iniciativě uchazeče. Prvním záchytným bodem by mělo být studijní oddělení a oddělení zahraničních styků vaší školy, dále různé instituce a ministerstva a v neposlední řadě internet, který na vás, po zadání hesel: letní škola, summer school či sommerschule, dos­lova vyplivne stovky odkazů.

 

Většina webových stránek těchto škol a programů stále obsahuje nabídku z minulého roku. Můžete se tedy informovat i na průběh a ohlasy účastníků. Obnoveny by měly být během následujících dvou až tří měsíců. 

Další články k tématu