Letní praxe v médiích – mnoho zkušeností a prázdná kapsa

2. 5. 2008 | Studentský život

I když je ještě škola v plném proudu, není na škodu už teď zapřemýšlet, co s volným časem prázdnin. Většina studentů se bude snažit najít brigádu a zaplnit tak alespoň částečně onu nikdy se nezmenšující hlubokou díru v rozpočtu. Proč ale nespojit příjemné s užitečným? Co si takhle zajistit na léto praxi? Přinášíme rady, jak získat přes léto praxi v médiích a co od ní můžete očekávat.

Jak: Praxe v médiích je ve většině žurnalistických škol povinou součástí studia. Většinou však nabízejí praxi jen v tištěných médiích. Chcete-li zkusit práci v televizi či rádiu, bude to od vás vyžadovat větší dávku soběstačnosti. Nenechte se vyvést z míry, pokud první pokus nevyjde. Pokud jste kontaktovali příslušné osoby (personální oddělení, šéfredaktory, zástupce šéfredaktorů apod.), trvejte na odpovědi, i když bude negativní. Při upomínání však nezapomínejte na slušnost. Za kolik: Smutnou zprávou pro všechny, kdo by rádi spojili praxi s brigádou je, že většina praxí je oficiálně bezplatná. Ovšem zde je důležité ono slovo „oficiálně“. Záleží jen na vás, zda se vám podaří přesvědčit příslušné nadřízené, že vaše práce si zaslouží i odpovídající peněžitou odměnu. Nečekejte však, že si na praxi přijdete na závratné sumy. Vaši odměnou z větší části bude jen praktická zkušenost, kterou se můžete pochlubit v životopise. Často se také stává, že v místě, kde praxi vykonáváte, nakonec najdete i stálé zaměstnání, popř. si vás všimnou lidé z jiného média. Kde: Spektrum médií je pestré a záleží jen na vás, k čemu více tíhnete. V televizi či rádiu získáte přehled o hektické práci, kterou denně vykonávají tamní redaktoři, stejně jako ve velkých denících. Budete-li praxi absolvovat v menších redakcích tištěných médií, můžete počítat s tím, že vám bude věnováno více pozornosti a vaši noví kolegové vám obvykle ochotněji přenechají větší či menší část svých tipů. Chcete-li se však úzce specializovat, např. na sportovní zpravodajství, v malých redakcích s tímto nápadem většinou neuspějete. Naopak, chcete-li si vyzkoušet práci nejen redaktora, ale i fotografa, web-editora a v některých případech dokonce práci editora, jsou regionální redakce tou pravou volbou.

Ať už se rozhodnete pro praxi kdekoliv, snažte se, aby na vás vaši dočasní kolegové a nadřízení vzpomínali v dobrém. Troška pozitivní reklamy se může při pozdějším hledání práce hodit. Pro lepší představu, co vás na praxi čeká, si přečtěte i názory studentů, kteří již mají praxi za sebou:

Kateřina Trebuláková, Bruntálský a Krnovský Deník, Krnov

  • Co si myslíš o možnosti či nutnosti dělat praxi v médiích?

Praxe je to nejdůležitější, dneska určitě. Jsem ráda, že jsem měla možnost ji absolvovat v rámci školy, protože bylo určitě jednodušší si ji zajistit, když za mnou stála nějaká organizace. Určitě to má význam, protože až na praxi jsem zjistila, že teorie je sice pěkná věc, ale jen s ní bych při ucházení se o práci neobstála. Myslím si, že míň jak dva měsíce to nemá cenu, ze začátku je to jen takové oťukávání, teprve po čase je člověk schopný fungovat samostatně.

  • Jaké máš zkušenosti z praxe, kterou jsi absolvovala?

Jen ty nejlepší, protože jsem měla štěstí na lidi. Jak jsem už řekla, zpočátku jde o seznamování se s tím, co mám vlastně hledat, na koho se obrátit, kde získat informace, po čase už toto člověk dělá automaticky. Praxe mě určitě naučila větší zodpovědnosti, protože jsem najednou nebyla jenom sama za sebe, ale i na mně záleželo, aby noviny vyšly podle plánu. Potkala jsem spoustu zajímavých lidí, které bych neměla jinak šanci poznat, jejich práci…

  • Máš nějaký tip pro ty, kteří se na praxi chystají, nebo o ní uvažují? Na co by si měli dát pozor?

Pozor by si měli dát hlavně na svůj přístup k praxi, protože když se někdo zavede jako nespolehlivý, tak mu těžko někdo svěří větší věc. To znamená chodit včas, být slušný, i když ten na druhé straně není, protože svým chováním by člověk mohl poškodit celou redakci a táhlo by se to s ní delší čas. Pokud se někdo chystá na praxi v nějakém konkrétním termínu, je dobré se domluvit opravdu s předstihem, protože zájem o praxe všeho druhu je obrovský a hlavně se nepodceňovat – když člověk musí, zvládne cokoliv.

Michaela Lišková, Česká televize, studio Brno

  • Co si myslíš o možnosti či nutnosti dělat praxi v médiích?

Praxe je jediná opravdu užitečná a v budoucnu využitelná věc, studovat žurnalistiku bez praxe je k ničemu. Absolvovala jsem praxi tříměsíční a myslím, že byla dostatečná. Ale délka obecně záleží na tipu média a využívanosti člověka – pracujete-li osm a více hodin denně, stačí i měsíc praxe, protože poté už tam skutečně pracujete – většinou ale bohužel zadarmo nebo za almužnu.

  • Jaké máš zkušenosti z praxe, kterou jsi absolvovala?

Se svou praxí jsem byla velmi spokojená. Naučila jsem se to, co jsem potřebovala a vždycky chtěla dělat.

  • Máš nějaký tip pro ty, kteří se na praxi chystají, nebo o ní uvažují? Na co by si měli dát pozor?

Praxe je jedinečná příležitost a každý to musí využít co nejlépe, hlavně je to o hledání kontaktů, to je věc, kterou nikde jinde nezískáte a v budoucím životě nejlépe využijete, kdybych nebyla na praxi, tak nikdy nemám tak výbornou práci, a ani ve snu by mě nenapadlo, ze se ze snu o televizní reportérce dostanu ve dvaadvaceti do nejsledovanější televize v zemi. A rada? Hlavně se ničeho nebát, už výběr média musí stát za to.

Jana B., Deník Aha!, Praha

  • Jak jsi se dostala k práci v bulvárním plátku?

Kamarád věděl, že studuji žurnalistiku a řekl mi, že v Aha! hledají redaktory.

  • Co si myslíš o možnosti či nutnosti dělat praxi v médiích?

Rozhodne si myslím, ze praxe na měsíc nemá význam. Záleží ale také na tom, jakou práci a kolik hodin denně děláte. Například když jsem byla na praxi v MF Dnes na měsíc a oni mi dali jen ankety se známými osobnostmi, myslím, ze mi to moc nedalo, možná jen zlepšenou komunikaci a telefonní čísla na celebrity, což se později hodilo. V Aha! jsem byla čtyři měsíce, někdy patnáct hodin denně – myslím zároveň s večírky, které se konaly i do dvou do rána, a na kterých jsem musela byt kvůli reportážím.

  • Jaké máš zkušenosti z praxe, kterou jsi absolvovala?

Dalo mi to hodně. Poznala jsem práci v hodně zaběhlém deníku, stres, co taková práce obnáší, zdokonalila jsem se v psaní článků, reportáží…, rozhovoru, zlepšila se má komunikace s lidmi, prostě vyzkoušela jsem si na plný plyn práci, kterou chci skutečně v budoucnu dělat, ale ne už v deníku. To je hodně stresové.

  • Máš nějaký tip pro ty, kteří se na praxi chystají, nebo o ní uvažují? Na co by si měli dát pozor?

Rozhodně by si měli vyzkoušet takovou praxi, která je pro ně v dalším působení podstatná. Já jsem si zkusila redaktorku ve společnosti, a tomu se také chci věnovat. Dalo mi to hrozně moc a ráda na to vzpomínám, i když jsem měla někdy pěkné nervy. Ale zažila jsem i krásné chvíle, o které bych jinak přišla. Například různé golfové turnaje, večírky, natáčení filmu…

Další články k tématu