Kombinované studium geodézie: dřina a bezesné noci

26. 12. 2011 | Studium po třicítce

Skloubit zaměstnání a vysokou školu je náročné. Naštěstí existuje možnost kombinovaného studia. Více o něm a geodézii v rozhovoru s Janou Veselou.

Jaký obor a školu studuješ?

Navštěvuji Vysoké učení technické v Brně, obor Geodézie a kartografie.

Proč ses rozhodla pro kombinované studium?

To má více důvodů. Nejdříve ten, že mě z ČVUT v Praze vyhodili pro nesplnění předmětů (jestli to někoho zajímá, docela dost nás vypadlo na programování v C++) A další důvod byl, že doma by mě už nechtěli živit další roky.

Uznali ti na Vysokém učení technickém nějaké předměty, které jsi absolvovala na ČVUT?

Uznali mi v podstatě první ročník, ačkoliv jsem měla dostudované dva. Jinak mají třeba jinou výuku v terénu, prý více náročnou, tudíž uznávali dvě výuky na ČVUT za jednu na VUT. Naštěstí zásadní předměty jako třeba Geodézie mi uznali, navíc všechny tři úrovně.

Jaká je koncepce kombinovaného studia tvého oboru? Jak často probíhá vyučování?

Zatím studuji první semestr, takže nemůžu moct říct, jak to vypadá o zkouškovém. Přednášky máme jednou měsíčně vždy v pátek a v sobotu. Někteří profesoři vyžadují se předem na tyto „konzultace“ přihlásit, jinak je možnost, že tam kantoři vůbec nebudou. Na přednáškách dostaneme zadání úkolů a základní výklad. Úkoly pak odevzdáváme elektronickou cestou. Jinak musím říct, že dost profesorů je ohleduplných a snaží se vyjít vstříc pracujícím. Čile odpovídají na dotazy přes email, snaží se nám posouvat datum odevzdání tak, abychom to stíhali.

Jana v terénu

Jana v terénu

Vycházejí ti v zaměstnání vstříc? Máš nějaké úlevy, studijní volno nebo si musíš absenci nadpracovat?

Tak vzhledem k tomu, že studuji kombinované studium teprve první semestr, tak jsem si brala dovolenou a pak o víkendech si nadpracovávala. Ale teď začne zkouškové, naštěstí jsem se dohodla se šéfem, že jakmile to bude možné a nebudou hořet termíny, dostanu neplacené volno. Co slyším od spolužáků, nikde to není o moc lepší.

Máš nějaký typ jak skloubit práci a studium?

Nemít žádné další koníčky nebo být hyperaktivní a nechodit vůbec spát. (úsměv)

Popiš, jaké výhody má kombinované studium oproti denní docházce?

Tak určitě výhodou je, že se nemusí každý den chodit do školy a plnit seminární práce. Nemáme žádná cvičení s povinnou docházkou. A nemusíš se nikam stěhovat kvůli škole, člověk může zůstat tam, kde je. Jinak mě asi nic nenapadá a tyhle výhody odtuší asi každý.