Karlovarský kraj navázal spolupráci s UJEP

15. 8. 2022 | Aktuality

UJEP a Karlovarský krajKarlovarský kraj a Fakulta sociálně ekonomická Univerzity Jana Evangelisty Purkyně z Ústí nad Labem navázaly spolupráci. Jejím cílem je poskytnout studentům praxi v organizacích kraje a odborníky z praxe naopak zapojit do školní výuky.

Děkan univerzity Ondřej Moc navíc nevyloučil ani variantu, že by spolupráce kraje a univerzity mohla v budoucnu vést ke vzniku pobočky Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Karlovarském kraji. „Rád bych už dnes odpověděl, že ano. Memorandum k tomu ostatně otevírá cestu. Ale zatím jsme se na toto téma nebavili,“ sdělil Moc.

Podle hejtmana kraje Petra Kulhánka díky memorandu vzniká možnost zřídit konsorciální vysoké školy. „To znamená, že bez ohledu na to, které vysoké školy či univerzity by v kraji otevřely své pobočky, byly by financované ze státního rozpočtu. Může to být i sdružení více vysokých škol,“ vysvětlil Kulhánek.

„Karlovarský kraj chce nadále posilovat svoji spolupráci s vysokými školami, a to především v sousedních regionech, kde nejčastěji studují mladí lidé z našeho kraje,“ uvedla k dohodě Jana Pavlíková, mluvčí krajského úřadu.

Podpisu memoranda předcházely měsíce živých debat mezi krajem a školou. „Diskuse jsme vedli s odborem regionálního rozvoje krajského úřadu, s odborníky, kteří připravují strategické projekty, a s dalšími aktéry v regionu,“ vypočítává Kulhánek.

V případě úspěšné spolupráce by Karlovarský kraj v budoucnu rád vysokoškoláky zapojil do zpracovávání analýz a studií v oblasti rozvoje. „Naším cílem je propojení samosprávy a podnikatelské sféry prostřednictvím krajské hospodářské komory s univerzitní sférou,“ dodal hejtman.

Zdroj: iDNES.cz