Kanye West přišel o čestný titul z vysoké školy

27. 12. 2022 | Aktuality

titul z vysoké školyRapper Kanye West přišel o čestný titul, který mu udělil Institut umění v Chicagu. Důvodem jsou antisemitské výroky amerického hudebníka, který si loni oficiálně změnil jméno na Ye. Výroky zveřejňoval na sociálních sítí, ale také během rozhovorů. V jednom podcastu například četl protižidovské vtipy a tvrdil, že na „Adolfu Hitlerovi bylo i něco dobrého“.

„Jednání Yeho není v souladu s naší misí a hodnotami, proto jsme mu odebrali čestný titul,“ uvedla prezidentka institutu Elissa Tennyová. Podle Tennyové jsou některé rapperovi výroky nejen antisemitské, ale také rasistické.

Škola tímto krokem reagovala na petici asi čtyř tisíc studentů, kteří volali po tom, aby Ye už nebyl s institutem spojován. „Jeho nedávné výroky jsou zároveň nebezpečné, zejména ty mířené proti černošským a židovským komunitám,“ píše se v petici. Čestný titul Yemu udělil institut v roce 2015 za jeho přínos umění.

Institut umění v Chicagu není první, kdo v poslední době dává od rappera a kandidáta na prezidenta USA ruce pryč. Jeho účet mu například nedávno zablokovala sociální síť Twitter poté, co zveřejnil obrázek se svastikou a židovskou hvězdou. Partnerstvím s ním pak ruší i velké značky jako Gap nebo Adidas. Německá značka aktuálně navíc vyšetřuje Yeho údajné nevhodné chování na pracovišti. Podle médií měl například ukazovat pornografická videa své bývalé manželky Kim Kardishianové a šikanovat zaměstnance Adidasu.

„Aktivně jednáme s našimi zaměstnanci ohledně událostí, které vedly k ukončení našeho partnerství. Naši zaměstnanci mají naší plnou podporu a momentálně finalizujeme podrobností ukončení smlouvy s Ye,“ sdělil serveru BuzzFeed News mluvčí Adidasu.

Zdroje: Refresher, BuzzFeed

Další články k tématu

Mladí odchází od televizí. Upoutají nové seriály jejich zájem?

Mladí odchází od televizí. Upoutají nové seriály jejich zájem?

V českém prostředí vzniká málo tvorby pro mladé diváky. V této souvislosti často v médiích zaznívá jméno České televize (ČT), která má zaujmout všechny věkové skupiny. Změní něco její nový generální ředitel? Kouká mladá generace na televizi? A je vůbec na co? Na začátku června byl novým generálním ředitelem České televize zvolen Jan Souček. V roli nahradí Petra Dvořáka. …

Festivalový přehled: Kam vyrazit za kulturou a kde potrápit ušní bubínky

Festivalový přehled: Kam vyrazit za kulturou a kde potrápit ušní bubínky

Většina vysokoškoláků již před nějakým tím týdnem úspěšně složila všechny zkoušky a nyní si může užívat blažené volno. Pokud je tedy nečeká opravný termín nebo rozepsaná diplomka. Ať tak či tak, léto patří festivalům! Přinášíme přehled těch nejzajímavějších. Frenštát pod Radhoštěm bude ve dnech 9. až 10. července hostit festival Horečky Fest, na němž vystoupí …

Otroky jsme neměli, ale profitovali jsme z nich, přiznala Cambridge

Otroky jsme neměli, ale profitovali jsme z nich, přiznala Cambridge

Prestižní britská univerzita Cambridge přiznala, že profitovala z otrokářství, sama ale žádné otroky vlastnit neměla. Vyplývá to ze závěrů studie, kterou si škola nechala zpracovat. Univerzita se vzhledem k výsledkům nyní rozhodla rozšířit stipendijní programy pro černošské studenty. V plánu má také financování dalšího výzkumu otrokářství. Konkrétní profit univerzity Cambridge z otrokářství měl spočívat v tom, že škola přijímala …