Kanye West přišel o čestný titul z vysoké školy

27. 12. 2022 | Aktuality

titul z vysoké školyRapper Kanye West přišel o čestný titul, který mu udělil Institut umění v Chicagu. Důvodem jsou antisemitské výroky amerického hudebníka, který si loni oficiálně změnil jméno na Ye. Výroky zveřejňoval na sociálních sítí, ale také během rozhovorů. V jednom podcastu například četl protižidovské vtipy a tvrdil, že na „Adolfu Hitlerovi bylo i něco dobrého“.

„Jednání Yeho není v souladu s naší misí a hodnotami, proto jsme mu odebrali čestný titul,“ uvedla prezidentka institutu Elissa Tennyová. Podle Tennyové jsou některé rapperovi výroky nejen antisemitské, ale také rasistické.

Škola tímto krokem reagovala na petici asi čtyř tisíc studentů, kteří volali po tom, aby Ye už nebyl s institutem spojován. „Jeho nedávné výroky jsou zároveň nebezpečné, zejména ty mířené proti černošským a židovským komunitám,“ píše se v petici. Čestný titul Yemu udělil institut v roce 2015 za jeho přínos umění.

Institut umění v Chicagu není první, kdo v poslední době dává od rappera a kandidáta na prezidenta USA ruce pryč. Jeho účet mu například nedávno zablokovala sociální síť Twitter poté, co zveřejnil obrázek se svastikou a židovskou hvězdou. Partnerstvím s ním pak ruší i velké značky jako Gap nebo Adidas. Německá značka aktuálně navíc vyšetřuje Yeho údajné nevhodné chování na pracovišti. Podle médií měl například ukazovat pornografická videa své bývalé manželky Kim Kardishianové a šikanovat zaměstnance Adidasu.

„Aktivně jednáme s našimi zaměstnanci ohledně událostí, které vedly k ukončení našeho partnerství. Naši zaměstnanci mají naší plnou podporu a momentálně finalizujeme podrobností ukončení smlouvy s Ye,“ sdělil serveru BuzzFeed News mluvčí Adidasu.

Zdroje: Refresher, BuzzFeed

Další články k tématu

Rozjeď svoji spisovatelskou kariéru! Přehled soutěží, kam se přihlásit

Prorazit ve světě literatury není vůbec snadné. Jednou z cest je úspěch v literární soutěži. Ne všechny jsou ale otevřené lidem vysokoškolského věku. Přinášíme přehled těch, určených i pro dospělé začínající spisovatele. Přihlásit se do nich stihnete ještě letos! Montaignova cena Téma: Esej z oblasti románské literatury (francouzské, italské, portugalské, španělské) Rozsah: Maximálně 10 tisíc znaků včetně mezer Uzávěrka: […]

číst více

Fakulta sociálních studií MU otevírá nový studijní program Soudobé dějiny

Masarykova univerzita je první a jedinou univerzitou v České republice, kde bude možné od podzimu 2024 prezenčně studovat v bakalářském stupni studia program Soudobé dějiny. Nově je do své nabídky zařazuje Fakulta sociálních studií MU, přihlášky ke studiu lze podávat už od letošního listopadu. Soudobé dějiny vtáhnou studenty a studentky do moderní historie, do jejích […]

číst více