Jubilejní setkání absolventů po padesáti letech

22. 9. 2010 | Tiskové zprávy

Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně se chystá pozvat své absolventy na setkání po 50ti letech. Celým setkání by se měly mísit pohoda, dobrá nálada, vzpomínky, ale také pocity z nového sídla fakulty na Technické 10.

Na dvou elektrotechnických fakultách našeho vysokého učení byl v roce 1996 založen klub absolventů a přátel těchto fakult. Kromě jiných akcí si do svého poslání vytkl i pořádání srazů absolventů těchto fakult.

Letos uplyne 50 let od promoce prvních absolventů z roku 1960 na fakultě, která byla rozdělením fakulty energetické zřízena v roce 1959. Ještě na elektrotechnické oddělení energetické fakulty (EF, která byla zřízena v roce 1956) přešlo k 1. září v roce 1958 48 studentů z vojensko průmyslového oboru spojovací fakulty Vojenské akademie.

Tito studenti byli rozděleni do dvou skupin, a to na obor radiotechniky a obor linkové techniky. Elektrotechnickému oboru EF byla již v roce 1958 přidělena budova na Antonínské 1, kde sídlily obě katedry, později i děkanát fakulty a veškeré učebny a laboratoře, které se „za pochodu“ budovaly. Výuku zastávali částečně pedagogičtí pracovníci, kteří přešli z Vojenské akademie, ale i profesoři, kteří zůstali na starém pracovišti i externisté z průmyslu. Děkanem fakulty po jejím zřízení v roce 1959 byl jmenován prof. Ing. Jan KALENDOVSKÝ, který řídil i katedru radiotechniky, a katedru linkové techniky spravoval prof. Dr. Julius STRNAD. Ten z Vojenské akademie přešel na nový Ústav přístrojové techniky Akademie věd, který sám založil. Výuka se konala částečné v budově na Antonínské, ale i v laboratořích Vojenské akademie.

Všichni studenti studia dokončili a byli promováni v aule spojovací fakulty Vojenské akademie (dnes právnické fakulty MU), prof. Strnadem. Na oslavu konce studia ještě před promocí uspořádali absolventi tehdy neobvyklý vlastní průvod, který se řadil vedle budovy fakulty na Antonínské, přešel jí dolů směrem k Lidické a po Mášově zahnul na Moravské náměstí a Kaunicovou se vrátil zpět před budovu fakulty. Kuriozitou tohoto průvodu bylo, že byl oficiálně povolen a že v něm šel i živý kůň, na kterém seděla jediná tehdejší první absolventka Ing. Anna Pořístková. V průvodu vezli na hřbitovní káře i symbolickou rakev, ve které pochovávali skončený někdy strastný, ale většinou radostný studentský život.

Nad současným setkáním těchto absolventů převzali záštitu rektor VUT v Brně jeho magnificence pan prof. Ing. Karel RAIS, CSc., MBA, i děkani obou elektrotechnických fakult – spectabilis paní prof. Ing. Jarmila DĚDKOVÁ, CSc. z fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií a spectabilis pan doc. Jaroslav ZENDULKA, CSc. z fakulty komunikačních technologií.

Setkání prvních absolventů fakulty elektrotechniky se bude konat v pátek a sobotu 24. a 25. září. K setkání se přihlásilo celkem 29 absolventů z původních 48, zatím co již 7 z nich se tohoto výročí nedožilo. Někteří dosáhli vysokých vědeckých (CSc.) i pedagogických hodností (doc. a prof.) a pracují ještě na vysokých školách buďto v Brně nebo i v Bratislavě.

Setkání se zahájí prezentací v budově Centra VUT na Antonínské, kde je uvítají vedoucí akademičtí funkcionáři a zástupci klubu, a kde si také svoji Alma mater prohlédnou v novém hávu. Po obědě v hotelu Continental – kde budou i ubytováni – všichni navštíví nové budovy obou fakult, jednak v areálu VUT pod Palackého vrchem (FEKT) a jednak na ul. Božetěchově v adaptovaném, z gruntu přestavěném a přistavěném bývalém kartuziánském klášteře (FIT). Hlavním bodem setkání však bude společná večeře v salonku hotelu, kde se setkají i se svými dosud žijícími bývalými učiteli.

Druhý den se všichni účastníci rozjedou autobusem na jižní Moravu, kde navštíví Lednicko – Valtický areál. Prohlédnou si lednický zámek a barokní stavby v okolí. Po obědě v místní valtické restauraci navštíví i její vinný sklípek. Po návratu do Brna se všichni zúčastnění rozloučí opět před Centrem VUT na ulici Antonínské.

Celou akci zajišťuje klub absolventů Elektron při Fakultě elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně.

Autorem textu je vedoucí klubu Elektron, doc. Ing. Zdeněk Piňos, CSc.

Informace o fakultě:
První elektrotechnické disciplíny byly na technické univerzitě VUT poprvé již v roce 1905. Od roku 1959, kdy byla založena samostatná fakulta energetiky, která se později transformovala na Fakultu elektrotechnickou, úspěšně dokončilo inženýrské studium na naší fakultě přes 23 000 absolventů. V roce 2001 získala fakulta současný název – Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií (FEKT) a o rok později získala akreditaci nových moderně pojatých studijních programů ve strukturovaném studiu. Na fakultě studuje více než 4 400 studentů v bakalářském, magisterském a doktorském studijním programu. Studium na fakultě je orientováno na široké spektrum vědeckých oblastí: řídicí technika a robotika, biomedicínské inženýrství, silnoproudá elektrotechnika a elektronika, elektronika a elektrotechnologie, mikroelektronika, radioelektronika a teleinformatika.

Pro více informací mě neváhejte kontaktovat.

Tiskový kontakt:

Jiří Wagner
manažer vztahů s veřejností
Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
VUT v Brně
GSM: 604 504 695