Aneta Štefánková: na Work & Travel jde spíš o zážitky než o peníze

2. 5. 2012 | Studentský život

Plánujete-li v létě vyjet někam do zahraničí a zároveň byste si chtěli vydělat přes prázdiny nějaké peníze, můžete popřemýšlet o programu Work & Travel. Ten umožňuje zájemcům několika týdenní práci v zahraničí a následné cestování po dané zemi. O zážitcích a zkušenostech, které člověk může během takových prázdnin zažít, jsme si povídali se studentkou žurnalistiky Anetou Štefánkovou.

Co Tě přivedlo na nápad odjet na Work & Travel?

Vždycky jsem snila o tom, že bych nějaký čas žila a pracovala jinde než v Česku, a právě tohle program Work & Travel nabízí. Jedním z hlavních impulsů bylo i to, že jsem se chtěla zdokonalit v angličtině, a to se skutečně splnilo. Byla jsem hozená do vody, nikdo mi v Americe nedal nic zadarmo, takže jsem se musela rozmluvit, i kdybych nechtěla :). Ta léčba šokem pomohla nejvíc.

Byla jsi tam poprvé?

Ano, byla to moje první cesta do USA.

*Aneta jako plavčík v rámci programu Work & Travel*

Aneta jako plavčík v rámci programu Work & Travel

A co konkrétně jsi tam dělala a kde?

Pracovala jsem jako plavčice v městečku Middletown vzdáleném asi dvě hodiny od Manhattanu. Jednalo se o rezidenční areál, kde si lidé dlouhodobě pronajímali apartmány, a součástí servisu mohli využívat posilovnu, tenisové kurty, hřiště a právě bazén. Na východě Spojených států je u bazénů, které využívá veřejnost, plavčík povinností. A tím, že je bazén skoro u každého domu, tak je plavčíků potřeba opravdu hodně. Je to ideální práce právě pro studenty, protože v létě, kdy je bazénová sezóna, mají prázdniny a mohou to využít jako brigádu.

Jak to bylo se zařizováním? Probíhalo vše podle plánů a pomáhala Ti ta organizace, přes kterou jsi jela?

Se zařizováním od sehnání práce, přes vyplňování administrativy, po pohovor na ambasádě mi pomáhala agentura. Součástí smlouvy bylo i to, že jsme se na ni mohli obrátit i z Ameriky, což bylo příjemné, a dodávalo nám to pocit jistoty a bezpečí, že nezůstaneme v nesnázích na druhém konci světa.

A co finance? Vystačily Ti vydělané peníze na následné cestování?

Ano, peníze mi vystačily na hezký výlet. Z New Yorku jsme se vydali na západ USA, v Los Angeles jsme si půjčili auto a udělali jsme road trip přes San Diego, po pobřeží do San Francisca a vnitrozemím zpátky.

*Aneta na hollywoodském chodníku slávy*

Aneta na hollywoodském chodníku slávy

Vrátily se Ti vynaložené náklady (na letenku, pojištění,…)?

Musím se přiznat, že nepatřím mezi lidi, kteří mají přehled o každé koruně, takže do posledního halíře to spočítané nemám. Myslím ale, že jsem byla lehce v minusu, asi jsem trochu sáhla do svých úspor. Velice příjemná je na práci v Americe ale jedna věc. Jako cizinec tam sice odvádíte daně, ale na jaře příštího roku si můžete podat žádost o navrácení daní. Takže třeba mně takhle přišlo dodatečně ještě asi deset tisíc korun, což dorovnalo počáteční náklady.

Co je podle Tebe pro studenty největší výhodou programu Work & Travel? Co jim to přinese?

Asi jako každá dlouhodobější cesta do zahraničí – zážitky, nové kamarády, poznání jiné kultury. Pro mě bylo zážitkem už jen to, že jsem měla možnost tři měsíce žít obyčejný život na jiném kontinentu. Chodit do práce, platit nájem, používat americkou kreditku, americké telefonní číslo, vařit z jiných surovin, vytvořit si úplně nový okruh přátel. Rozhodně je to zkouška toho, že se o sebe student dokáže postarat i daleko od rodinného zázemí. Přesvědčila jsem se o tom, že lidé drží v krizových situacích při sobě. Pro mě byl velkou oporou hlavně můj kolega, také český plavčík, se kterým jsem pracovala u bazénu a také s ním bydlela. S běžnými věcmi jako nákupy nebo cestami k lékaři nám pomáhali i rezidenti, kteří nám chodili k bazénu.

Řekla bys, že je Work & Travel vhodný způsob k tomu, jak si přivydělat na studium na vysoké škole?

Peníze si studenti určitě vydělají, ale poměřovat vše po finanční stránce určitě nedoporučuji. Work & Travel je v první řadě o zážitcích, které se neopakují, a někdy je potřeba za ně zaplatit. Ať je to návštěva klubu, vstup na Sochu svobody nebo benzín. Pokud tam chce jet někdo za výdělkem, na konci pracovní sezóny může odjet domů se slušnou sumičkou na účtu. Ale přijde o to nejkrásnější, o cestování, o příhody na cestě, na které se vzpomíná celý život.

Zdroj fotografií: osobní archiv Anety Štefánkové