Jsem student. Plzeňský student.

20. 7. 2008 | Studentský život

Možná jste se dozvěděli, že vaším hostitelským městem bude na dalších pár let právě Plzeň. A jistě máte teď spoustu otázek, které vám nedávají spát. Jak se v začátcích vypořádat se systémem studia, městskou dopravou, ubytováním, kde se najíst, jak si přivydělat a kde to nakonec všechno zapít, to vám nastíní následující článek!

Studium na ZČU Západočeská univerzita (dále ZČU) v Plzni má podobně jako jiné vysoké školy v ČR tzv. „kreditový systém“. Znamená to, že každý předmět je ohodnocen určitým počtem bodů (kreditů) a na konci studia musíte dosáhnout žádané výše. Ze začátku vám to bude znít chaoticky, ale jistě se brzy zorientujete. Zápis do semestru, zápis na zkoušky a podobné administrativní záležitosti probíhají na ZČU pouze přes internet. Nemusíte se bát, s kapacitou nebývá problém. Pozor, před zahájením prvního ročníku si musíte zařídit tzv. kartu JIS (to už jste se jistě dočetli v průvodním dopise od univerzity), která vás bude opravňovat k různým aplikacím na ZČU (vstup do budov, tisk a kopírování, půjčování knih, jídlo v menze). Až si budete zařizovat tzv. Plzeňskou kartu (viz níže), bude vám nabídnuta také karta ISIC (mezinárodně uznávaný průkaz studenta s množstvím slev).

Doprava Plzeňská karta („lítačka“) stojí pro studenty 200 Kč měsíčně. Není nutné s ní chodit každý měsíc k okýnku, stačí využít samoobslužných automatů, které jsou po celé Plzni, a nabít si Plzeňskou kartu rovnou z platební karty bez zbytečných front. Potom už se můžete nechat volně vozit tramvají, autobusem nebo trolejbusem, samozřejmě i noční dopravou (která ale jezdí jen jednou do hodiny). Dávejte si ale pozor na datum platnosti vaší karty, revizorů je v Plzni poměrně dost a pokuta činí 600 Kč. Pokud ale vlastníte nabitou Plzeňskou kartu a pouze jste ji zapomněli doma, stačí do 5 dnů uhradit poplatek 40 Kč. Plzeň je poměrně dobře dostupným městem. Rychle se sem dostanete přímým vlakem z Českých Budějovic, Brna a dokonce i Ostravy, cesta autobusem Student Agency trvá z Prahy jen hodinu.

Stravování ZČU není zrovna největší českou univerzitou a patří pod ní jen tři menzy. Vybírat si ale většinou můžete až z deseti jídel mezi 20 až 35 Kč, popř. si dopřát minutku (výběr asi z jedenácti druhů), kterou dostanete přibližně za 50 Kč. Jídla jsou chutná a hlavně levná. Využít také můžete jedno z mnoha rychlých občerstvení.

Ubytování Bydlení v Plzni je trochu problém. Koleje mají hodně omezenou kapacitu a většina studentů není ani spokojena s jejich kvalitou. Cena se pohybuje mezi 2000 až 2500 Kč. Pokud se ale rozhodnete pro bydlení na privátu, připravte se na často komplikované shánění a hlavně začněte včas!

Práce Budete-li si chtít v Plzni při studiu trochu přivydělat, nejlepší asi bude zaregistrovat se do jedné z mnoha agentur organizujících brigády. Buďte ale připraveni na takové typy práce, jako je doplňování zboží, pokladní, výpomoc při inventurách nebo práce „za pasem“.

Kultura a zábava Po tom všem zařizování a vydělávání určitě dostanete občas chuť na nějaké zpestření. Vydat se můžete např. do divadla (pro studenty 100 Kč za představení) nebo do kina (99–139 Kč). Plzeň je vpravdě studentské město, na nedostatek klubů, kaváren, čajoven a dalších podniků si určitě nebudete stěžovat. Mezi vysokoškoláky patří k nejoblíbenějším kluby jako Studna, Ucho nebo Pivoňka (jsou blízko kolejí).

Podívejte se také na: Město Plzeň.

A žádný strach!

Další články k tématu