Jsem student. Brněnský student.

12. 6. 2008 | Studentský život

A je tady ta s napětím očekávaná chvíle. Běžíte na poštu pro dopis určený do vašich vlastních rukou. Třesoucími se prsty ho otvíráte, zatajujete dech, zavíráte oči a…ano! Přijetí! Ale ouha – je adresován z brněnské Masarykovy univerzity a vaše rodné město je někde úplně jinde…

Brno je všeobecně pokládáno za studentské město, každý školní rok v něm přibude kolem 80 tisíc studentů, takže na váš nový studentský život jsou tu připraveni. Na vás je pouze jediná věc, ovšem asi ze všech nejtěžší – nějak se s novým městem, novými lidmi a vůbec novým životem „sžít“.

Prvním krokem pro studium v Brně je se tam nějak dopravit. Cestě z Prahy nebo Jihlavy asi vládne nekorunovaný král dálnice D1, Student Agency, z jiných měst studenti nejčastěji jezdí vlakem. Ať už zvolíte autobus nebo České dráhy, s ISIC kartou, kterou jako noví studenti dostanete, a nebo s potvrzením, že jste studentem v Brně a musíte sem dojíždět, je jízdné v průměru o asi třetinu levnější.

Co se týče bydlení, máte na výběr ze dvou možností. Koleje nebo podnájem. V posledních asi třech letech se ale cena kolejí zvedla natolik (nejlevnější za 1500 až 2 tisíce korun za měsíc – ovšem vážně žádný luxus), že se spíš vyplatí zvolit podnájem, ve více osobách to vyjde finančně nastejno, a navíc je to mnohem pohodlnější. Vyšší cenu kolejí se Masarykova univerzita snaží kompenzovat takzvaným ubytovacím stipendiem. Zjednodušeně řečeno, nají na něj nárok studenti, kteří studují poprvé daný studijní program, v řádné době studia, a nepocházejí z Brna a blízkého okolí. Vyplácí se každý semestr a má studentské kapsy naplnit čtyřmi tisíci korun.

Krom všeho jiného vám bude asi chybět i maminčina kuchyně. Na tu si bohužel budete muset počkat až do víkendu, nakrmit by vás ale měly zvládnout školní menzy a bufety. Po celém Brně je jich něco přes deset a na každý den má, krom minutek pro ty, kteří si neobjednají jídlo den dopředu, oběd nebo večeři do třiceti korun. Velikost porce a chuť jídla bude asi muset každý z vás posoudit sám.

Na závěr ještě jedna věc – věrným průvodcem po celou dobu studia vám bude výše zmíněná ISIC karta. Bez ní – nejste nic. Tato kartička vás totiž nejen pustí do většiny prostor Masarykovy univerzity (například do centrální počítačové učebny), slouží jako vaše identifikace a potvrzení, že jste student, ale navíc si na ni vložíte peníze, které čerpáte na kopírování nebo placení obědů. Vypadá to jako malichernost, ale věřte, že zapomenout doma ISIC je snad to nejnepříjemnější, co se vám může stát.

Více informací o ubytování a stravování zde.

Další články k tématu