„Evropské univerzity poskytují to nejkvalitnější vzdělávání“, říká doktorand z Indie

29. 10. 2010 | Studium v zahraničí

Vijay (33) si splnil sen a začal nedávno studovat doktorát z chemie v Evropě. Víceméně náhodou padla jeho volba na Českou republiku, kde si pro své studium vybral Masarykovu univerzitu. Před začátkem semestru se s námi podělil o první dojmy ze svého nového působiště.

Přejeme krásný den, mohl bys nám, prosím, říct něco o sobě?

Rád. Jmenuji se Vijaya Madhava Reddy Vummadi. Od roku 2002 mám magisterský titul z organické chemie z Osmanské univerzity v Hyderabadu v Indii. Po několika rozhovorech jsem byl vybrán na praxi v průmyslu, takže mám už sedm a půl roku zkušeností v oblasti syntetické a lékařské chemie. V roce 2006 jsem se oženil a mám dvouletého chlapce.

A co nyní studuješ v Brně?

Teď dělám doktorát z organické chemie pod vedením docent Pavla Pazdery na Katedře organické chemie Přírodovědecké fakulty Masarykovy university v Brně. Do České republiky jsem přijel 7. srpna 2010.

Proč ses rozhodl zrovna pro Českou republiku?

Hodně jsem toužil jet studovat Ph.D do nějaké evropské země. Jsem přesvědčený, že evropské university poskytují doktorandům to nejkvalitnější vzdělání. Vybral jsem si Českou republiku prostě proto, že je v Evropě. Zkontaktoval jsem vybraného profesora e-mailem a poslal jsem mu svůj životopis a návrh na rigorózní práci. Pan profesor ocenil mé vzdělání, pracovní zkušenosti a návrh práce a přijal mě jako studenta.

Khilwat, dominanta Hyderabadu v Indii

Khilwat, dominanta Hyderabadu v Indii

Vzpomeneš si na svůj první dojem z naší země?

Dobrá země s nízkou populací :-).

S čím jsi tu spokojen?

Mám rád svou univerzitu a oceňuji zdejší vzdělávací systém. Taky jsem spokojen s kvalitou veřejné dopravy, českými lidmi obecně a krásná je i příroda kolem Brna.

A co tě spíše zklamalo?

Největším zklamáním tu pro mě byl fakt, že většina lidí neovládá komunikaci v angličtině. To je pro právě příchozí cizince obrovský problém. Přestože Češi jsou milí, někdy mám pocit, že jsou hodně introvertní a nemají moc zájem se bavit s cizinci. Ale možná se mýlím, jsem tu pořád dost krátce a možná je potřeba jen víc času, abych víc porozuměl zdejší nátuře.

Co čeští studenti a vyučující?

Na to je asi taky moc brzy. Navíc jsem přijel o prázdninách a zatím jsem neměl moc šanci se víc sejít se studenty. Dejte mi trochu času :-)

Jak bys popsal hlavní rozdíly mezi vzdělávacím systémem v České republice a v Indii?

Když člověk dělá doktorát v Indii, nemusí vést žádné kurzy tak, jak je tomu v České republice. V některých ohledech je to dobře, ale občas je to trochu plýtvání časem. U nás také není pro doktorandy žádný kreditový systém. Ale hlavní rozdíl je v tom, že na indické univerzitě děláte Ph.D. tři až čtyři roky, zatímco v Evropě to zabere čtyři až sedm let.

A poslední otázka na závěr: co ti tu nejvíc chybí?

Ach… Chybí mi moje rodina, žena a syn. Studium by pro mě bylo mnohem snazší, kdybych mohl svou rodinu vzít s sebou.

Děkujeme za rozhovor a přejeme hodně úspěchů!

Zdroj fotografií: stock.xchng a archiv Vijaye