Jihočeská univerzita je nejlepší porevoluční vysokou školou v Česku

31. 5. 2020 | Aktuality

kampusJihočeská univerzita v Českých Budějovicích získala ocenění od Rady pro výzkum, vývoj a inovace. Jako jediná vysoká škola založená po roce 1989 získala nejvyšší možné ohodnocení: vynikající (excellent).

Toto uznání představuje pro mladou univerzitu, která vznikla v roce 1991, výrazný úspěch. „Při tomto hodnocení ze strany RVVI se mi odchází z funkce rektora JU s pocitem dobře vykonané práce,“ ohodnotil ocenění Tomáš Machula, bývalý rektor Jihočeské univerzity. Jeho nástupce Bohumil Jiroušek výsledek hodnotí jako potvrzení vysoké úrovně JU. „Jsem rád, že prestiž Jihočeské univerzity po několika významných úspěších v mezinárodních žebříčcích podtrhuje i toto tuzemské hodnocení,“ uvedl.

Rada české univerzity rozdělila do čtyř skupin podle kvality vybraných výsledků výzkumu a vývoje v národním měřítku. Na základě svých aktuálních výsledků se Jihočeská univerzita zařadila mezi nejlepší české výzkumné vysoké školy. „Díky velmi dobré až vynikající úrovni silných přírodovědných oborů a velmi dobré úrovni humanitních oborů lze JU ještě hodnotit v nejvyšší kategorii,“ vysvětlila Rada své hodnocení.

Dobře obstály ve srovnání s jinými univerzitami i medicínské obory. „Medicínské obory (zejména 3.1. Basic Medicine a 3.3. Health Sciences) jsou na JU ve srovnání s národní i mezinárodní úrovní „velmi dobré“ až „vynikající“. Celkově je JU v medicínských oborech stále mezi nejlépe hodnocenými vysokými školami v národním srovnání,“ sdělila Rada.

A škola si nevedla špatně ani v hodnocení humanitních oborů. „V humanitních oborech vykazuje JU v národním srovnání obecně velmi dobrou úroveň; vykazuje výsledky ve většině oborů ve vyvážené kvalitativní struktuře. Zastoupení dobrých výsledků je na vysoké úrovni,“ ohodnotila Rada i zbývající obory Jihočeské univerzity.

Zdroj:
https://www.jcu.cz/