Ježek nebo gekon. Které zvíře si vzít s sebou na kolej?

29. 7. 2021 | Studentský život

zvířata na kolejíchNěkdy je domácí zvíře přesně tím, co člověk potřebuje, aby se zbavil stresu. Pokud bydlíte na koleji, vaše možnosti jsou omezené. Kolejní řád totiž často zakazuje přítomnost zvířat jako jsou psi nebo kočky. Navíc, během studia budete mít na mazlíčka jen minimum času, takže si musíte vybrat zvíře nenáročné na péči. Existuje ale celá řada zvířátek, proti kterým nemůže namítat nic ani ta nejpřísnější vedoucí koleje. Některá z nich určitě znáte, nebo jste je dokonce jako malí měli doma, jiná vás možná překvapí. Věděli jste například, že ježek i přes svou „drsnou slupku“ patří mezi nejpřítulnější mazlíčky? Nebo že i želvu můžete „venčit“? Přinášíme vám přehled těch nejvhodnějších mazlíčků na kolej, kteří vám budou dělat společnost v těžkých chvílích života studenta.

Rybičky

Rybičky (anebo klidně jen jedna rybička) jsou perfektním domácím zvířetem na kolej. Jsou nenáročné a péči o ně zvládne každý. A to dokonce i když má nabitý rozvrh. Rybičky mnoho pozornost nepotřebují a není nutné je krmit každičký den.

Pozorujte svou rybičku, jak plave v akvárku a uvolněte se od všeho stresu v pauzách mezi učením. Rybičky navíc vašemu pokoji dodají trochu víc barvy a života, obzvlášť pokud si vyhrajete s výzdobou jejich akvárka.

Želva

Želva je dalším nenáročným mazlíčkem vhodným na kolej. Se svou želvou nemusíte chodit na procházky, ale pokud chcete, můžete ji nechat občas volně pohybovat po pokoji a pozorovat ji, jak se pomalým krokem prochází nebo chroupe zeleninu. Po dni ve škole plném stresu nemůže být nic víc uklidňující.

Ačkoliv želvy nepatří mezi nejaktivnější zvířata, je i tak příjemné být v jejich společnosti. A stejně jako studenti i želvy vědí, kdy je čas si odpočinout a spát. Želva je jedním z nejlepších mazlíčků na kolej pro studenty, kteří mají nabitý rozvrh, ale přesto občas potřebují trochu tiché společnosti.

Křeček

Křeček je roztomilý, zábavný a je jednoduché se o něj starat. Navíc nestojí příliš mnoho peněz a péče o něj rovněž nevyjde draho. Křečci si vystačí sami, takže se o ně nemusíte strachovat, když se vydáte na přednášky. Jsou to noční stvoření, což je na jednu stranu výhoda, protože vám můžou dělat společnost během dlouhých nočních studijních seancích. Na druhou stranu, pokud máte večer rádi svůj klid, mohl by vás váš mazlíček rušit.

Ježek

Ježek není tak obvyklé domácí zvíře, ale mazlit se s ním můžete stejně jako s jeho méně pichlavými kolegy. Vystačí si sám v prostorné kleci s kolotočem. Ježci jsou překvapivě přítulní a jakmile vás blíže poznají a zvyknou si na vás, stanou se vašimi věrnými společníky.

Ještěrka

Ještěrka je osobité a unikátní zvíře, které se hodí k podobně osobitým lidem. Péče o ni je snadná – stačí ji v akvárku doplňovat jídlo. Ještěrky jedí listy, pelety, mražené brouky a čas od času si pochutnají i na živém cvrčkovi. Ještěrky nezabírají příliš mnoho místa a jsou skvělými společníky při učení, protože jsou klidné a tiché. Jednou z nejlepších ještěrek na kolej je gekon, protože je malý a není vybíravý, co se týče žrádla, které mu chutná.

Zdroj: Society19

Další články k tématu

Ubytování pro studenty zdražilo a je méně dostupné

Ubytování pro studenty zdražilo a je méně dostupné

Ruská agrese na Ukrajině, dramatický nárůst cen energií, inflace a doznívající dopady koronavirové pandemie – i kvůli tomu mají letos studenti problém sehnat ubytování. Koleje i priváty jsou dražší a není jich dost. Studenti, kteří se se začínajícím akademickým rokem plánují stěhovat, se tak musí připravit na komplikace. Situace se navíc v průběhu roku může ještě …

Zdražují byty i koleje. Studenti řeší, kam jít bydlet

Zdražují byty i koleje. Studenti řeší, kam jít bydlet

V Česku na vysokých školách studuje celkem 300 tisíc lidí. Spousta z nich musela v září řešit ubytování. Situaci jim letos komplikuje inflace. Kvůli ní výrazně rostly ceny nájmů. Za rok to bylo o 30 procent, za posledních šest pak dokonce o necelých 90 procent. Studenti tak řeší dilema, kde bydlet. Ceny za ubytování totiž rostly i na …