Jednooborová japonština nově na UPOL

7. 3. 2012 | Aktuality

Katedra asijských studií FF UP v akademickém roce 2012/2013 nově otevírá jednooborové studium oboru Japonská filologie – a to jak v bakalářském, tak navazujícím magisterském programu.

Japonská filologie je v nabídce Katedry asijských studií FF již od roku 1993. V roce 2008 se nabídka rozšířila o Japonštinu pro hospodářskou praxi. V obou případech se však jedná o dvouoborové studium. Na základě dlouhodobého, neustále se zvyšujícího zájmu studovat japonskou filologii samostatně bez nezbytné kombinace s jiným oborem byla Akreditační komisi ČR předložena žádost o rozšíření akreditace o jednooborové studium. „Za naši katedru s potěšením konstatuji, že této žádosti bylo vyhověno, a tak v září tohoto roku přivítáme první studenty nového oboru,“ prozradila Mgr. Sylva Martinásková.

„Podobně jako v případě dvouoborové japonské filologie budou studenti v průběhu tříletého bakalářského studia seznámeni se současným japonským jazykem v takovém rozsahu, aby jej absolventi mohli v praxi používat a své znalosti dále rozvíjet a zdokonalovat, například v navazujícím magisterském studiu,“ dodala Martinásková.

Studenti bakalářského programu si osvojí základní filologické kompetence v rovině jazykové (úvod do japonského jazyka, teorie gramatiky), literární (úvod do studia japonské literatury, klasická a moderní japonská literatura) a kulturně-antropologické (současná japonská společnost, japonská kultura, hospodářský zeměpis, staré a moderní dějiny Japonska aj.).

V navazujícím magisterském studiu jednooborové japonské filologie pak mohou dále rozvíjet a prohlubovat praktické znalosti japonštiny, větší prostor je však věnován i rovině teoretické a dále psané japonštině – značně odlišné od japonštiny mluvené – a klasické japonštině. „Student má dále možnost navštěvovat specificky zaměřené jazykové semináře, jako jsou četba novinových textů, literární texty, překladatelský a tlumočnický seminář apod. Ty mají přispět k ucelenému obrazu o různých formách japonštiny,“ upřesnila vedoucí japonské sekce Mgr. Ivona Barešová, Ph.D.

V případě jednooborové japonské filologie si studenti v rámci povinně volitelných předmětů typu B budou vybírat předměty ze specificky zaměřených modulů (modul jazyk a literatura, modul kultura a společnost, modul znalosti pro praxi), což jim umožní více se věnovat preferované oblasti. Studentům nového jednooboru se rovněž skýtá možnost vycestovat na krátkodobý či dlouhodobý studijní pobyt do zahraničí.

Termín podání přihlášek ke studiu jednooborové japonské filologie byl prodloužen do 16. března 2012.

Zdroj: tisková zpráva UPOL