Jak zvládnout studium a péči o dítě

22. 3. 2023 | Studium po třicítce

Jak zvládnout studium a péči o dítěNarození dítěte změní život každého člověka. Kromě lásky a radosti to s sebou přináší také spoustu stresu a pochybností. O to víc, pokud jako čerstvý rodič musíte vedle péče o dítě také studovat. S trochou pečlivého plánování a organizování ale můžete zvládnout obojí.

Šetřete čas, kde se dá

Žijeme v neuvěřitelně rychlé době s důrazem na výkonnost. Pokud máte doma novorozeně, měla by být vaší prioritou peče o něj a o sebe sama. Snažte si proto co nejvíc ulehčit život a šetřit čas na věci, co jsou opravdu důležité. Objednejte si nákup on-line, domluvte se spolužáky, že vám přinesou materiály z knihovny… a nikdy se nebojte požádat o pomoc.

Prozkoumejte možnosti vaší VŠ

S malým dítětem už nejste pány svého času, naopak, svůj rozvrh musíte přizpůsobit jeho potřebám. A vysoké školy s tím počítají. Spousta z nich má dětské koutky, kde se o vaše dítko postarají, zatímco vy budete na přednášce. Využít můžete také možnosti on-line výuky. Pokud pandemie korononaviru přinesla něco dobrého, tak to byla právě flexibilita ve studiu. Ačkoliv už restriktivní opatření neplatí, vyučující jsou dnes mnohem otevřenější možnosti umožnit studentům plnit si povinnosti on-line.

Najděte si čas sami pro sebe

Dvojnásobná nálož povinností znamená dvojnásobně více starostí. Přesto byste si měli najít čas sami pro sebe a nezanedbávat své vlastní potřeby. Na to nepotřebujete celé hodiny. Kolikrát stačí čtvrthodinka odpočinku ve formě cvičení, čtení, meditace nebo uklidňující koupele.

Stanovte si reálné cíle

Plánujte a buďte na sebe hodní. To je jedna z nejlepších rad, kterou by se měli řídit studenti-rodiče. S plánováním je nejlepší začít ještě před narozením dítěte. Stanovujte si reálné cíle a pamatujte si, že každý rodič je jiný. Prozkoumejte možnosti, které nabízí rodičům vaše škola a vyberte si tu, která vám nejvíc vyhovuje. Třeba i dočasné přerušení studia. Buďte k sobě upřímní. Pomáhá také rozdělit si velké plány na menší úkoly, díky čemuž pro vás bude snazší se posunout vpřed a radovat se z dílčích úspěchů.

Slavte své úspěchy

Zvládat rodičovství a současně studium vysoké školy je jistá forma superhrdinství. Jako superhrdina skutečného světa byste se proto měli umět také řádně ocenit. Oslavte všechny své úspěchy, i ty sebemenší. Slavte, že jste úspěšně zvládli zkoušku, dopsali esej nebo prostě přežili těžký den. Oslava vašich úspěchů vám pomůže udržet si motivaci ke studiu a pozitivní přístup a také si uvědomit, kolik už jste toho zvládli a jak moc jste se v životě posunuli.

Přestávky jsou váš kamarád

Pro rodiče-studenty je klíčový efektivní time management. Rozhodně se ale při plánování svého času nezaměřujte jenom na práci a povinnosti. Povinnou položkou v každém rozvrhu by měl být i volný čas, kdy si budete moct dobít baterky. Třeba během přestávek mezi přednáškami nebo o prázdninách.

Komunikujte s vyučujícími

Nastavte si komunikaci s vyučujícími. Mluvit otevřeně o problémech spojených s rodičovstvím určitě není nic jednoduchého, ale mějte na paměti, že i vysokoškolští pedagogové jsou jenom lidé a spousta z nich má také rodinu. Pokud se jim otevřete, můžou vám vyjít vstříc. Třeba tak, že vám dovolí napsat si zkoušku dřív, nebo odevzdat úkol on-line.

Zdroj: College Cures

Další články k tématu

Neudělal jsem zkoušku, co teď?

Neudělal jsem zkoušku, co teď?

V prvním ročníku studia vám může připadat, že pokud se vám nepodaří splnit předmět, je to konec světa. Ve skutečnosti je to ale mnohem častější jev, než by se mohlo zdát. Na tyto situace jsou připravené i vysoké školy. Jestli jste se tedy dostali do situace, kdy jste například vybouchli u zkoušky a další termín zatím …

Pět dovedností, které si osvojíte na vysoké škole bez ohledu na obor

Pět dovedností, které si osvojíte na vysoké škole bez ohledu na obor

Ačkoliv vám student historie sice spíš vysvětlí konflikt mezi Palestinou a Izraelem než student IT, který vám naopak pravděpodobně lépe poradí, do jaké operační paměti byste měli investovat, i tak mají oba stejné dovednosti, které si osvojili na vysoké škole. Co vám tedy kromě znalosti oboru dá vysokoškolské studium? Time management Studium na vysoké škole …