Jak to vypadá na kolejích

6. 4. 2003 | Přijímací řízení

Dostat se na vysokou školu je jedna věc, pokud ale nemáte školu v místě bydliště, vyvstane hned další obtíž – sehnat ubytování. Tradičně v polovině září všechny univerzitní metropole zaplaví příval studentů zoufale shánějících místo kde složit hlavu. Přidělení kolejí pro dojíždějící totiž vůbec není samozřejmostí.

Dostat se na vysokou školu je jedna věc, pokud ale nemáte školu v místě bydliště, vyvstane hned další obtíž – sehnat ubytování. Tradičně v polovině září všechny univerzitní metropole zaplaví příval studentů zoufale shánějících místo kde složit hlavu. Přidělení kolejí pro dojíždějící totiž vůbec není samozřejmostí. Kritéria pro přidělování se diametrálně odlišují: někde člověk musí mít studijní průměr do 1,5 a bydlet 150 km daleko, jinde bude stačit být prvák (od příštího akademického roku na Masarykově univerzitě v Brně či na Technické univerzitě v Liberci) a nebydlet hned za rohem. Letos poprvé k prospěchu přihlíží také Karlova univerzita.

Zvláštní postavení mají Slováci – některé univerzity, jako třeba Olomouc, jim přiznávají status cizince a ubytovávají je přednostně, jinde, např. na Vysoké škole ekonomické v Praze, jim rovnou vzkážou, ať si bydlení seženou sami. Zatímco studenti VUT v Brně a na pár dalších místech mohou žádost o přidělení kolejí podávat elektronicky, jinde se musí člověk dostavit osobně nebo poslat žádanku na Správu kolejí a menz. I když člověk patří mezi ty vyvolené, kteří si za pár let budou sentimentálně prozpěvovat To na kolejích bejvávaly časy, už ráno začal večírek…, nemá zdaleka vyhráno. Vybavení kolejí, poplatky i kolejní řády se totiž velmi liší. I tohle všechno může hrát roli v rozhodování, kde studovat.

Co na kolejích najdete? Především spoustu nových kamarádů, kteří vám ale kvůli tenkým stěnám budou lézt možná na nervy. Pak také špinavé chodby, přeplněné koše, nefungující výtahy… tak líčí strahovské koleje Silvie (22). Jitka (20) z Olomouce ale oponuje:“Jednou za týden nám uklidí koupelnu a záchod, zbytek buňky si obhospodařujeme sami. Chodby a kuchyňky jsou vyleštěné každý den.“ Někde se internet i kolejní počítačová síť považuje za samozřejmost, menza patří do areálu, což je případ kolejí Jihočeské univerzity. Studentským klubem, bazénem apod. se mohou pochlubit Kaunicovy koleje veteriny a farmacie v Brně. Na pražských kolejích na Jižním městě zase najdete fitness centra, biliár a bowling. Některé koleje také nabízejí partnerské či rovnou manželské ubytování (např. na kolejích Ostravské univerzity za 1650 korun měsíčně, manželé s dětmi studující na UK zaplatí 1371 korun, možnost společného ubytování je i na kolejích MU v Brně). Rozdíl mezi společným sociálním zařízením na chodbě a dvoupokojovou buňkou s vlastním záchodem a koupelnou vám nejspíš dojde hned po jejich první návštěvě. Většina univerzit na svých www stránkách údaje o kolejích včetně fotek zveřejňuje, což je možnost, jak se dozvědět, co vás čeká a nemine, případně vyšetřit, o které koleje si požádat příště.

Kolik se za koleje platí? To záleží mj. na tom, kde bydlíte, co všechno máte k dispozici a také kolik vás tam bydlí. Ceny se pohybují od 200 korun za přistýlku do 1 500 korun. Průměrná cena činí většinou 1000 – 1 200 korun. Samoplátce a zahraniční studenty stojí bydlení mnohem víc než řadové vysokoškoláky. Připlácí se také za internet, elektrické spotřebiče, za výpůjčku vysavače, žehličky, za použití pračky apod. Ceny za ubytování se liší, stejně jako způsob platby. Studenti většinou vítají možnost platit převodem z účtu či pomocí trvalého příkazy, což je rozhodně pohodlnější než posílání složenky.

Podrobněji o jednotlivých kolejích… Karlova univerzita má v Praze dvanáct kolejí (a další v Brandýse, Hradci Králové či Plzni), což se ale při počtu studentů, kteří o koleje usilují, se toto číslo už tak úctyhodné nezdá. Ceny se pohybují v rozmezí od 273 korun měsíčně za lůžko ve čtyřlůžkovém pokoji v Brandýse po 1 295 korun za jednolůžkový pokoj v centru Prahy. Mimochodem, tuto částku zaplatí studenti Masarykovy univerzity za dvoulůžkový pokoj vzdálený půl hodiny od centra Brna. Pro své studenty má ČVUT v Praze 11 kolejí; ceny za měsíc se pohybují od 480 korun po 2 100 korun. Studenti Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava zaplatí od 600 korun do 1 110 korun za měsíc. V podobném rozpětí se pohybuje kolejné i ve Zlíně a v Olomouci.