Jak si vybrat, který cizí jazyk studovat?

2. 11. 2021 | Aktuality

studium cizích jazykůJen málokterý člověk si pamatuje okamžik, kdy se začal učit svůj mateřský jazyk. Ačkoliv jde o jeden z nejpřirozenějších procesů, naučit se vyjadřovat slovy a větami zabere obvykle měsíce i léta neustálého procvičování. To samé platí i pro cizí jazyky. S postupem času je učení se nového jazyka navíc mnohem náročnější. Zatímco malé děti jsou jako nepopsaný list, dospělé v učení jazyků omezují postupy, které si během let automatizovaly. Jak se tedy i „na stará kolena“ naučit plynule cizí řeč? A jaký jazyk si vybrat?

Neřiďte se pouze svými osobními preferencemi

Naučit se mluvit plynule cizí řečí je časově náročné, důležitá je proto správná motivace. Ta musí být také dostatečně silná, abyste svého cíle dosáhli. Je to totiž běh na dlouhou trať. Dejme tomu, že vám učarovala japonština a vaším snem je sledovat anime v originále. Je tohle dostatečně silná motivace k tomu, abyste studiu japonštiny věnovali roky života? Určitě se najdou i výjimky, ale dost pravděpodobně to jako hnací motor pro vaše studium stačit nebude.

Proto si stanovte cíl, který zkombinuje vaše osobní preference a praktické využití. Můžete japonštinu využít ve vašem oboru? Zajímá vás tamní kultura natolik, že byste tam chtěli vycestovat nebo dokonce pracovat? Zvýší znalost japonštiny vaše šance uplatnění na trhu? Pokud kromě osobních preferencí najdete i nějakou další takovou motivaci, máte mnohem větší šanci, že se jazyk skutečně naučíte a že studium po chvilce nevzdáte.

Zvažte celkové náklady

Můžete narazit na spoustu lidí, kteří tvrdí, že naučit se nový jazyk není nic těžkého, že si můžete vést dobře bez pomoci lektora, učebnic a tak podobně. Čísla ale hovoří jinak. Podle statistik dokáže člověk mluvit novým jazykem plynule teprve po zhruba 590 hodinách studia. A to navíc za předpokladu, že je nový jazyk blízký mateřskému. Jazyky s naprosto odlišným základem člověk ovládne dokonce až za 2300 hodin pilného studia, tedy až za celých 95 dní. A takovou nálož prostě sami bez pomůcek nebo učitele jednoduše zvládnout nemůžete.

Připravte se proto, že do učení jazyků typu japonština nebo arabština budete muset investovat mnohem víc, než když se začněte učit jazyk podobný češtině nebo jiný evropský jazyk. Souvisí to také s geografickou vzdáleností. Zvažte proto i případné náklady na jazykové výjezdy, které jsou často tím nejlepším způsobem, jak se jazyk naučit.

Pracovní uplatnění

Investice do studia jazyka by se vám měla v budoucnu vrátit zpět. Při výběru tak zvažte, jaká je situace na trhu a po jakých jazycích je největší poptávka. Liší se to obor od oboru. Než si vyberete, co byste chtěli studovat, udělejte si podrobný průzkum toho, jaké jazykové schopnosti uplatníte právě ve vašem oboru. Znalost jazyka pak může být rozhodující kritériem pro vašeho budoucího zaměstnavatele.

Hledejte pozitiva

Abyste vydrželi u studia nového jazyka až do samotného konce, hledejte si neustále nové aspekty, které vás na něm baví a zajímají. S motivací vám také pomůže si studium nějak ozvláštnit. Ponořte se do kultury spojené s danou řečí, sledujte filmy v originále, přečtěte si knihy, které čtou tamní děti, poslechněte si folklorní písně – prostě cokoliv, co vám pomůže vytrvat a jazyk se opravdu naučit.

Zdroj: College Cures

Další články k tématu