Jak přípravit nezapomenutelný maturitní ples

22. 12. 2015 | Rady maturantům

Zorganizovat akci takového rozsahu, jako je maturitní ples, není žádná „brnkačka“. Není to jen o tom, že nesmíte zapomenout na dárek pro třídní či třídního a že pokud si zapomenete pošlapat o půlnoci šerpy, neodmaturujete. Celá událost testuje i schopnost vaší třídy spolupracovat. Jde přeci hlavně o to, aby se na váš maturiťák hned tak nezapomnělo.

Win or lose together

Týmová kooperace je to, na čem stojí a padá úspěch vašeho plesu. Pokud ve vaší třídě nevládne anarchie, ale demokracie, můžete si spoustu důležitých věcí odhlasovat. A to počínaje barvou šerpy, přes podobu půlnočního překvapení až po to, kdo bude ples moderovat. Zamyslete se také nad tím, jaký máte k dispozici rozpočet a řiďte se podle něj, abyste věděli, jak moc či málo odvázaní můžete ve svých představách perfektního maturitního plesu být. Od rozpočtu se také bude nejspíš odvíjet vaše úvaha, zda si na předtančení pozvat profesionály, či zda si nějaký tanec na zahájení plesu připravíte sami. Tady teprve začíná zkouška vaší spolupráce.

Snad sponzoři podpoří

Významnou roli, a to nejen, co se cen do tomboly týká, hrají sponzoři. Je proto dobré je začít obcházet s dostatečným předstihem. Může se totiž stát, že čím víc se bude blížit plesová sezóna, tím méně potenciálních sponzorů najdete, protože nebudete dostatečně rychlí. Ve městě, kde vaše škola sídlí, si můžete rozdělit „rajóny“ a na každého tak zbyde jen malý okruh podnikatelů či obchodníků. Firmy vám budou pravděpodobně chtít častěji dávat věcné dary do tomboly. Ty peněžité si však mohou odečíst z daní. Proto je dobré mít k dispozici Darovací smlouvu. Tu vám pravděpodobně poskytne přímo vaše škola, smlouva se koneckonců uzavírá jejím jménem na straně obdarovaného. Jedno vyhotovení ponecháte sponzorské firmě, druhé pak odevzdáte nejčastěji na sektretariátu vaší školy. Slušností a samozřejmostí je zmínka o všech sponzorech během maturitního plesu. Zda zveřejnění provedete formou na zdech vylepeného či na stolech vystaveného seznamu vašich dobrodinců, nebo zda budete jejich jména v rámci večera předčítat, je už jen a jen na vás.

Drobnosti, na nichž (ne)stojí ples

Pořádné smetáky na zametání peněz se hodí vždy. Zvláště, pokud máte ples spolu s dalšími třídami a po promenádě po červeném koberci následuje lítý boj o prachy. Také se očekává, že si maturanti připraví proslov, v němž poděkují učitelům i rodičům. Můžete ho pojmout i odlehčeně, například formou básně. Také je dobré se předem domluvit, kterého učitele kdo půjde první provést při tanci, abyste se o své oblíbené kantory nepoprali. Hlavní ale je si maturitní ples pořádně užít. Máte ho přece jen jednou za život!