Jak přežít poslední semestr na vysoké škole

26. 5. 2023 | Studentský život

Jak přežít poslední semestr na vysoké škole
Učení se na zkoušky, psaní závěrečné práce, chození na vyučování, do toho příprava na další přijímačky, případně zaměstnání – to všechno může člověku během posledního semestru na vysoké škole pořádně zamotat hlavu. Došli jste ale už tak daleko! Takže jak zvládnout dojít až do samého konce?

Soustřeďte se na přítomnost

Nestresujte se tím, co bude. Rada je to sice jednoduchá, řídit se jí už tak snadné není. Když se ale budete soustředit na přítomnost a každý den si alespoň na chvíli najdete čas na něco, co vás baví, odvede to vaše myšlenky pryč od školy a všech povinností. Můžete si číst, koukat na seriály, zajít si zaběhat, zahrát si počítačovou hru… prostě cokoliv, co vás uklidní a donutí vás žít v přítomném okamžiku.

Veďte si přehledný diář

Diář či plánovač, ať už on-line nebo v papírové formě, kam si zapíšete data všech úkolů, testů, zkoušek a dalších důležitých termínů, vám pomůže neztratit přehled nad tím, co všechno musíte poslední semestr stihnout. Je to i forma terapie. Jakmile si všechno přehledně vypíšete, odlehčíte tím své mysli.

Nepřehánějte to s učením

V posledním semestru se učení nevyhnete. Trávit bez přestávky desítky hodin nad knihami ale rozhodně není zdravé a ve finále ani moc efektivní. Po několika hodinách se totiž zákonitě začnete hůř soustředit a nové vědomosti vám už nepolezou do hlavy. Zkuste se proto učit vždy maximálně jednu či dvě hodiny vkuse a poté si dejte desetiminutovou přestávku. Protáhněte se, občerstvěte se, nebo vyrazte na čerstvý vzduch a nasajte trochu vitamínu D. A můžete s sebou vzít i všechny studijní materiály a místo v potemnělé knihovně se chvíli učit v parku na sluníčku.

(Ne)najděte si čas na přátele

Kromě zdravotních přestávek v průběhu učení si nezapomeňte najít čas také na své přátele. Pokud to jsou kolegové ze studia, můžete si společně poplakat, jak je to všechno náročné. Nebo si vyrazte ven s někým, koho studium naopak vůbec nezajímá a na školu na chvíli úplně zapomeňte.

Ne každý ale dokáže pochopit, jak moc stresující je poslední semestr na vysoké škole. Pokud máte ve svém okolí lidi, kteří vás v těchto těžkých chvílích podpořit nedokážou, tak jak byste zrovna potřebovali, prostě jim to řekněte a stanovte si hranice, anebo se s některými lidmi prostě na chvíli přestaňte vídat. Poslední semestr na vysoké škole je totiž hlavně o vás. Čas na společné slavení konce studia přijde dřív, než se nadějete!

Připravte si oblečení na promoci

Promoci zažijete jen jednou v životě a jde o jedinečnou příležitost, jak se odměnit za namáhavá studijní léta. Kupte si hezké oblečení, po kterém už dlouho toužíte, nechte si u kadeřnice udělat slušivý účes, jednoduše si promoci vychutnejte se vším všudy.

Odměňte se

Po letech snažení a stresování nastal čas odměnit se! A protože už jste to dotáhli tak daleko, rozhodně nečekejte až na státnice. Včas jste odevzdali závěrečnou práci? Zajděte si na svůj oblíbený dort. Zvládli jste obtížnou zkoušku? Kupte si něco, po čem už dlouho toužíte. Včas jste dorazili na přednášku? Pozvěte se na oběd!

Zdroj: Society19, University of Alberta

Další články k tématu

S kravatou nebo bez? Jak se vhodně obléct ke zkoušce

S kravatou nebo bez? Jak se vhodně obléct ke zkoušce

Pokud vás čeká nějaká důležitá ústní zkouška, nebo dokonce státnice, vedle hromady učení, administrativy a termínů musíte vyřešit také to, jak se náležitě k této příležitosti obléknout. Vhodné oblečení totiž může významně přispět k hladkému průběhu zkoušky. Na oblečení záleží Mám si vzít oblek s kravatou nebo budou stačit džíny s košilí? Záleží na typu zkoušky. U písemných zkoušek …

Šest způsobů, jak se během studia bavit bez zbytečného utrácení

Šest způsobů, jak se během studia bavit bez zbytečného utrácení

Většina vysokoškolských studentů v Česku si musí ke studiu přivydělávat. Velkou část peněz pak vrazí do bydlení a dalších nezbytností. Na zábavu proto studentům kolikrát moc prostředků nezbývá a kvůli zvyšování cen je situace ještě horší. Ale jen proto, že má někdo omezený rozpočet, neznamená to, že se nemůže bavit! Zůstaňte doma Zábavu netvoří prostředí, ale …

Šest filmů z univerzitního prostředí, které musíte vidět

Šest filmů z univerzitního prostředí, které musíte vidět

Když se řekne film z univerzitního prostředí, většina lidí si vybaví šílené americké komedie s nereálnou premisou. O studiu na vysoké škole se ale točí i dobré filmy, ve kterých jde o víc než o divoké večírky na kolejích. 1)     Ambice na Julliardu Pokud si chcete přiblížit dril na uměleckých školách, začněte s filmem z roku 2014 Whiplash. Mladý …