Jak najít práci bez předchozích zkušeností

24. 8. 2020 | Studentský život

vylepšení CV_2Přechod ze studia na pracovní trh není lehký, obzvlášť v situaci, kdy hledáte práci a nemáte ve svém životopise žádné pracovní zkušenosti. Co tedy můžete napsat do svého CV, abyste měli šanci dostat se na vysněné místo?

Udělejte si přehled toho, co umíte

Začněte tím, že si uděláte přehled toho, co umíte a jak můžete své schopnosti a dovednosti uplatnit. To zjistíte třeba tak, že si budete prohlížet pracovní inzeráty v oboru, ve kterém chcete pracovat, a zjišťovat, co konkrétně zaměstnavatelé vyžadují. Následně si všechny dovednosti vypište a uveďte, za jakých okolností jste je využili. Zároveň si vytvořte přehled všeho, na čem naopak musíte zapracovat. Zlepšovat a dále se vzdělávat pak můžete například prostřednictvím on-line kurzů.

Vytvořte si vlastní zkušenost

Pracovní příležitosti nejsou vždycky inzerované a občas se vyplatí vytvořit si vlastní příležitost. Oslovte společnost, pro niž byste rádi pracovali a zeptejte se, jestli aktuálně nenabírá nové pracovníky nebo stážisty. A nebo zaměstnavateli rovnou nabídnete, co konkrétně byste pro společnost mohli udělat.

Třeba jako studentka marketingu z Velké Británie. Její příběh pro The Guardian popsala Laura Bromleyová, kariérní poradkyně na Lancaster University. Studentka marketingu se nabídla, že místním podnikům pomůže s propagací jejich činnosti. Díky tomu se naučila mnohé o pracovním trhu a byla schopná potenciálním zaměstnavatelům popsat, jak spolupracovala s klienty.

Jakákoliv známka aktivity, cokoliv, co děláte kromě studia a prokazuje to vaše kvality, si zaslouží být na vašem CV. Příkladem je práce pro školní spolky, úspěšný projekt, vzdělávání nad rámec studia a mnohé další. Každá činnost vás naučí něco nového, důležité je pak v životopise umět vysvětlit co a jak to můžete zužitkovat.

Pokud vás žádná relevantní činnost nenapadá, nebojte se zmínit i své koníčky. Ty dobře ukazují vaše schopnosti. Jestliže například malujete nebo píšete, je jasné, že jste kreativní a dokážete improvizovat. Hráči počítačových her pak pravděpodobně budou ovládat práci s počítačem – to vše můžete uvést ve svém životopise.

Navažte kontakty

Cesta k dobrému zaměstnání zpravidla vede přes kontakty. Čím větší síť kontaktů budete mít, tím více pracovních příležitostí můžete získat. Sledujte společnosti na sociálních sítích, buďte aktivní na LinkedIn, nebo se například spojte s úspěšnými absolventy vašeho oboru, kteří by vám také mohli doporučit vhodnou práci či stáž, o níž byste se třeba jinak ani nedozvěděli.

Koronavirus jako příležitost

Zaměstnavatelé, které negativně poznamenala epidemie COVID-19, ruší stáže nebo snižují počet nových zaměstnanců či nabírají spíš ty zkušenější, kvůli čemuž šance čerstvých absolventů najít práci klesají. Jako absolvent můžete však tuto nepříznivou situaci využít jako příležitost

„Zaměstnavatelé se budou shánět po tom typu lidí, kteří se během koronavirové krize ocitli v nesnázích, ale dokázali se s tím vypořádat,“ vysvětluje Bromleyová. Jinými slovy, budou hledat ty, kteří budou schopni poskytnout uspokojivou odpověď na otázky, co dělali během karantény, jak na sobě zapracovali a co nového se naučili.

Zdroj: The Guardian

Další články k tématu