Jak na VŠ bez přijímaček

20. 1. 2016 | Přijímací řízení

Jedna velká zkouška za rok je pro vás až až? Tak se podívejte, kam po maturitě na vysokou, aniž byte museli absolvovat přijímací zkoušky!

Dostat se na vysokou bez přijímacích zkoušek, to zní jako sen. Ale jak už to bývá, bez práce nejsou koláče. Takzvaně zadarmo se dostanete hlavně na technické obory a školy vyučující exaktní vědy, kde je studium velmi náročné a úmrtnost studentů celkem vysoká. Bez přijímaček ale berou i některé humanitní obory, podívejte se do našeho seznamu!

Jak je to možné?

Jakto, že na některé obory se hlásí desetkrát víc lidí, než je možné přijmout, a někde vás vezmou jen tak, na dobré slovo? To je právě ono. Obory bez přijímaček jsou často velmi náročné, takže snadný start je pak vykoupený tvrdou dřinou. Některé obory zase mají specifické požadavky nebo je na ně potřeba mít výjimečně dobře rozvinutou některou oblast myšlení. A uchazečů splňující takové podmínky mnoho není. Přesto vás neodrazujeme od přihlášení se na školu bez přijímacích zkoušek, třeba právě vám některý z nabízených oborů sedne. :)

Na co tedy školy, které berou studenty bez přijímacích zkoušek, hledí? Například na průměr známek ze střední školy. Některé zase zajímají vaše úspěchy v soutěžích a školních olympiádách.

Kam se hlásit

Česká zemědělská univerzita: Technická fakulta může prominout přijímací zkoušky uchazečům, kteří ještě nestudovali žádnou jinou VŠ. Bez přijímaček se dostanete i na některé obory Fakulty lesnické a dřevařské.

České vysoké učení technické: Technických duší se i bez přijmacích zkoušek ujme Fakulta dopravní nebo Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská.

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích: Průměr známek ze středoškolského studia rozhoduje na Ekonomické fakultě, bez přihlášek se lze dostat in na Pedagogickou fakultu, Fakultu rybářsrví a ochrany vod) a Zemědělskou fakultu.

Mendelova univerzita v Brně: Brno naláká hlavně milovníky přírody. Bez přijímaček se totiž můžete dostat na Agronomickou nebo Zahradnickou fakultu.

Ostravská univerzita v Ostravě: Tady si přijdou na své hlavně zájemci o humanitní obory. Bez přijímaček můžete na Filozofickou fakultu nebo na Přírodovědeckou fakultu.

Slezská univerzita v Opavě: Tady vás i bez přijímaček vezmou na astrofyziku na Filozoficko-přírodovědecké fakultě nebo na studia matematiky na Matematickém ústavu.

Technická univerzita v Liberci: Přijímací zkoušky se nekonají na některých oborech Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické, na strojní inženýrství na Fakultě strojní ani na některých oborech Fakulty textilní.

Univerzita Hradec Králové: V Hradci vás bez přijímaček vezmou na Fakultě informatiky a managementu a na Pedagogické fakultě.

Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem: Tady vás s otevřenou náručí přivítá Fakulta životního prostředí a Přírodovědecká fakulta.

Univerzita Karlova: Požádat o prominutí přijímací zkoušky můžete na Farmaceutické fakultě v Hradci Králové.

Univerzita Pardubice: Hned čtyři fakulty nabízejí bakalářské obory bez přijímacího řízení. A to Dopravní fakulta Jana Pernera, Fakulta ekonomicko-správní, Fakulta elektrotechniky a informatiky a Fakulta chemicko-technologická.

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně: Tady se snadno dostanete na Fakultu logistiky a krizového řízení a na Fakultu technologickou.

Veterinární a farmaceutická univerzita Brno: Bez přijímacích zkoušek se můžete dostat na Fakultu veterinární hygieny a ekologie.

Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava: V Ostravě na vás čeká Fakulta metalurgie a materiálového inženýrství a Fakulta stavební.

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze: Tady vás bez přijímaček vezmou prakticky všude. Stačí si vybrat.

Vysoká škola polytechnická Jihlava: Některé obory můžete bez absolvování přijímaček studovat i na jihlavské vysoké škole.

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích: Jihočeská metropole podruhé. Vyberte si.

Západočeská univerzita v Plzni: Poslední škola v abecedě, kam se dostanete bez přijímacích zkoušek. Vybrat si můžete mezi Fakultou eletrotechnickou a Fakultou aplikovaných věd.

Pokud vás nezaujal ani jeden z oborů, můžete se podívat na webové stránky soukromých vysokých škol. Ty totiž berou studenty bez přijímacího řízení velmi často. Počítejte ale s desetitisícovými náklady na školné každý semestr.

Ať se rozhodnete jakkoliv, vězte, že dostat se na školu bez přijímaček ještě neznamená titul zadarmo. Naopak, studium na mnoha takových školách je velmi náročné a snadný začátek si pak vyberete náročností studia. Držíme vám palce!

Zdroj obrázků: freeimages.com

Další články k tématu

Přihlášky na vysokou školu v dubnu? Berou i bez přijímaček!

Přihlášky na vysokou školu v dubnu? Berou i bez přijímaček!

Pokud jste si mysleli, že máte v únoru na všechno dost času a prošvihli jste termín podávání přihlášek na vysokou školu, měli jste na řadě škol čas ještě do konce března. Pokud to nevyšlo ani v březnu, ještě pořád nic není ztraceno! Pro všechny nerozhodné a chronické odkládače máme seznam státních vysokých škol, kam se můžete hlásit …

Příprava na přijímačky může stát tisíce. Diskriminace, míní odborníci

Příprava na přijímačky může stát tisíce. Diskriminace, míní odborníci

Jednotné přijímací zkoušky Scio používá řada fakult na vysokých školách v Česku. Aby u nich zájemce o studium uspěl, někdy mu k tomu jeden termín nestačí. Za každý další pokus ale musí platit. Podle odborníků tento systém znevýhodňuje uchazeče z nízkopříjmových rodin. Například Veroniku Vávrovou, která se v loni hlásila na Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, vyšly testy přibližně na …

Podcast Pod čepicí prozradí vše důležité o Univerzitě Karlově

Podcast Pod čepicí prozradí vše důležité o Univerzitě Karlově

Zájemci o studium na Univerzitě Karlově by si neměli nechat ujít novou podcastovou sérii Pod čepicí UKa!. Série si klade za cíl zodpovědět všechny otázky středoškoláků o Univerzitě Karlově. Posluchači se tak například dozví, která lékařská fakulta je nejlepší či jak se naučit na vysoké škole efektivně učit. Podcast vznikl v rámci besed o studiu na …