Jak na škole zapadnout

5. 9. 2016 | Rady maturantům

Po létě vás čeká nová škola, nové prostředí a noví přátelé. Seznamování někdy může být složité. Ale nebojte, poradíme vám, jak najít své místo v kolektivu co nejjednodušeji.

Usmívejte se

Je to jednoduché: když budete vypadat, že si chcete povídat, lidé vás osloví spíš, než když z vás na první pohled ucítí, že se bavit nechcete. Nestraňte se kolektivu a seznamování hned půjde jednodušeji.

Začněte konverzaci

Nikdo od vás nečeká dvouhodinový monolog ani seznam témat na celý večer. Začít můžete maličkostí. Třeba pochvalte spolužačce sukni. Nebo si nechte doporučit nějaký dobrý podnik blízko školy – a rovnou do něj spolužáky pozvěte. :)

Buddy, sportovní a další kroužky

Kde potkáte lidi se stejnými zájmy, jako máte vy? No jasně, v zájmových kroužcích. Vysoké školy jich nabízejí nepřeberné množství: od sportovních klubů přes matematické spolky po akademické senáty. Tam všude narazíte na spolužáky, se kterými si budete mít co říct. A to dokonce nejen v češtině. Díky buddy programům pro studenty na Erasmu nebo jiných výměnných pobytech procvičíte i cizí jazyky.

Nenechte se odradit

Neříkáme, abyste pětkrát do týdne zkusili navázat konverzaci s někým, kdo o to očividně nestojí. Ani nechoďte na večírky, kam nejste pozvaní. Koneckonců, není možné, abyste byli přátelé úplně se všemi. Ale když se s vámi nebude někdo chtít bavit, neznamená to, že jste odepsaní pro celou třídu, ročník nebo dokonce školu. Jen se nenechte zastrašit prvotním neúspěchem. Pokud nemáte charakter sériového vraha, tak bez přátel určitě nezůstanete.

Neseď, panenko, v koutě

Ať už se rozhodnete seznámit jakkoliv, musíte dát najevo, že se seznamovat chcete. Snažte se být průbojní a asertivní, nikoliv otravní a vlezlí. Nebojte se mluvit s ostatními, téma k hovoru se vždycky najde. Koneckonců, studujete stejný obor, takže minimálně tohle se jako startovní bod konverzace přímo nabízí. :)

Zdroj fotografií: freeimages.com

Další články k tématu