Jak vybírat jazykový kurz v zahraničí

18. 5. 2017 | Studium v zahraničí

Na intenzivním jazykovém kurzu v zahraničí je možné naučit se za dva týdny tolik, kolik doma za půl roku v jazykové škole. Nabídka jazykových kurzů je široká, není však snadné vybrat z nich ten nejvhodnější. (pozn.: článek byl 22. 6. 2014 aktualizován (lč))

Na jazykový kurz se můžete vypravit v jakémkoliv věku a na jakékoliv úrovni angličtiny. Existují kurzy pro středoškoláky, pro manažery, pro dospělé i pro rodiče s dětmi. Agentury nabízející zprostředkování kurzů se liší v cenách i v náplni studijního pobytu. Jak z nabídky vybrat opravdu dobrý kurz?

Cílová destinace

Jedním z nejdůležitějších kritérií výběru pobytu je cílová destinace, zvláště chcete-li spojit studium s cestováním. Myslete také na jazykové možnosti dané země – francouzština, kterou budete studovat v Kanadě, se bude dost lišit od francouzštiny nabízené přímo ve Francii, a stejně tak v Austrálii se setkáte se zvláštním přízvukem v angličtině. Od volby země se také do značné míry odvíjí cena.

Nejvíce českých studentů v současnosti míří do Velké Británie za angličtinou. Například studenti společnosti Studyline pak míří také na Maltu, do Austrálie, USA, Německa či do Francie. Než se vypravíte na kurz, zjistěte také, v jakém prostředí kurz probíhá – lišit se budou podmínky pro trávení volného času v centru Londýna a v odlehlejším městě ve Skotsku.

Výběr agentury

Vyřídit pobyt přes agenturu může ušetřit hodně času a energie, ale paradoxně může vyjít také levněji, vyberete-li dobrou agenturu. Ty jsou totiž často placeny ne zákazníky, ale jazykovými školami, které mají s agenturou sjednané levnější ceny. Je dobré najít takovou agenturu, která vám zdarma poradí s výběrem kurzu a zajistí nejen kurz samotný, ale také ubytování, víza či letenky. Důvěryhodnější je v každém případě agentura nabízející možnost osobního setkání a konzultace v kamenné kanceláři, zejména funguje-li již delší dobu. Všimněte si také toho, má-li pravidelně aktualizované webové stránky a ceník.
Agentur je velké množství, nejlépe je prohlédnout si stránky více z nich a porovnat možnosti. Z větších agentur jmenujme například již zmíněnou společnost Studyline, komplexní služby zajišťuje také firma Student Agency, zkusit můžete také agenturu EF Czech, ESL, Intact, nebo dále například Caledonian School, která je partnerem společnosti Tutor.
Vždy se snažte získat reference od studentů, kteří již pobyt v zahraničí přes danou agenturu absolvovali. Některé agentury reference zpřístupňují na svých stránkách. Dobré je zeptat se na národnostní složení ostatních studentů na pobytu, abyste se neocitli ve skupině se samými Čechy. Zajímejte se o to, zda jsou lektoři nejen rodilí mluvčí, ale také kvalifikovaní pedagogové. Ne nutně je to zárukou kvalitní výuky, může to však pomoci při výběru. Dobré školy jsou také často členy větších asociací. Zvažte také to, jak široká je nabídka kurzů, zda některé z nich vyhovují úrovní a zaměřením vašim požadavkům, a jaká je jejich délka – ta se často liší také podle zemí. Nejdelší pobyty bývají nabízeny ve vzdálených zemích – v USA, Kanadě, v Austrálii či na Novém Zélandu.
Pro délku pobytu platí obecně následující pravidlo: intenzivní jazykový kurz v zahraničí v délce deset týdnů vám pomůže postoupit o jednu jazykovou úroveň. Jazykové pobyty na celý akademický semestr (Academic Semester – 20 týdnů studia) vám pak umožní postoupit o dvě úrovně a v případě, že byste studovali celý akademický rok (Academic Year – 30 týdnů studia), můžete se zlepšit až o tři. Toto pravidlo je samozřejmě třeba brát s určitou rezervou – záleží také na vašich schopnostech, kvalitě výuky, výchozí úrovni a podobně.

Typ školy

Rozhodněte se, zda chcete studovat spíše na větší škole, například na univerzitě, kde je studium spíše záležitostí prestiže, ale kde je velké množství studentů, nebo spíše na menší jazykové škole, kde se setkáte s rodinnou atmosférou. I zde je dobré shánět se po referencích.

Ceny

Je třeba dát si pozor na to, co vše zahrnuje cena, kterou vidíte v ceníku. Velmi často tam totiž najdete pouze cenu kurzu, ve které však nejsou letenky ani ubytování a tím pádem se ještě velice vyšplhá. Někdy je výhodnější zakoupit si pouze kurz a na místo se dostat po vlastní ose, pokud například umíte využívat lowcostové lety (například společnost Student Agency vám nenabídne levnou letenku s nízkonákladovou společností). Ceny se pochopitelně liší podle délky pobytu a destinace – dva týdny samotné výuky bez letenky či ubytování se mohou pohybovat například v cenovém rozmezí 4000 – 10.000 korun.

Zdroj: webové stránky jednotlivých agentur, tisková zpráva firmy Studyline
Foto: Shutterstock

Autorka: Nela Wurmová

Pozn. Článek byl 18. 5. 2017 aktualizován (kav).