Hraní počítačových her jako vysokoškolský obor

28. 3. 2021 | Aktuality

esportMladým hráčům počítačových her se otevřou dveře na zahraniční univerzity, kde budou mít možnost studovat obory spojené s elektronickým sportem (esportem), zapojit se do univerzitních esportových týmů nebo získat stipendia.

Za projektem stojí spojení profesionálního esportovního týmu eSuba a společnosti Education.cz, která se snaží pomoci nadaným středoškolákům i vysokoškolákům dostat se na zahraniční školy. „Podporujeme studenty a mladé lidi v tom, co je baví a čem jsou dobří. Pomáháme jim hledat jejich silné stránky a ty pak smysluplně rozvíjet. Esport je jednou z oblastí, které se u nás věnuje čím dál více mladých lidí, chceme tak tyto talenty podpořit a ukázat jim například i to, jak k esportu přistupují vzdělávací systémy v zahraničí,“ uvedl zakladatel Education.cz Tomáš Jízdný.

Smysluplnou spolupráci si slibuje i Bersen Hoxha, provozní ředitel eSuby: „Snaha vytvořit pro hráče ekosystém, kde se mohou zlepšovat a dosáhnout úspěchů nás vede i ke spolupráci s Education.cz. Dlouhodobým cílem spolupráce je totiž také vytvořit program pro hráče, který je provede profesionální přípravou s cílem dostat je na zahraniční stipendijní programy univerzit například v USA nebo ve Velké Británii.”

„Chceme ukázat, že nejde jen o sezení u počítače, ale že esport rozvíjí důležité kompetence a dovednosti, rozvíjí kritické myšlení a schopnosti řešit problémy, kromě toho nabízí spoustu možností pro budování úspěšné kariéry,“ dodává Hoxha.

Organizace eSuba se věnuje profesionalizaci elektronických sportů již od roku 2004. Na domácí scéně zaštiťuje úspěšný herní tým, který se může pyšnit dvěma tituly mistrů světa. Stojí také za pořádáním turnajů nebo charitativních akcí GG Prague. Zde firemní týmy poměřují své síly v počítačové hře Counter Strike. Loni se prostřednictví těchto akcí vybralo více než 400 tisíc na dětské onkologické pacienty. Vedle toho eSuba vede první českou esport univerzitu, kde mají studenti možnost ukázat, co umí pod přísným dohledem profesionálního kouče.

Esport je organizované soutěžení hráčů a jejich týmů v jakékoli elektronické hře. Soutěž se řídí jasnými pravidly a mohou se jí účastnit amatéři i profesionálové. Turnaje mohou on-line sledovat diváci po celém světě. Například v roce 2018 finále hry League of Legends sledovalo více diváků než finále NBA. Sledovanost i počty hráčů během současné pandemie ještě rostou. Navzdory tomu však většina států i veřejnosti neuznává esport jako klasické sporty. Získat uznání pro esport, sjednotit jeho pravidla a ukotvit ho mimo jiné i v akademickém prostředí se v Česku snaží asociace CESA (Czech Electronic Sport Association).

Zdroje: Education.cz, Mediaguru.cz, esport.cz, eSuba

Další články k tématu