Hraní hudby v dětství pozitivně ovlivňuje mysl ve stáří, tvrdí studie

2. 10. 2022 | Stojí za přečtení

hra na hudební nástrojVědcům se podařilo najít spojení mezi hraním na hudební nástroj v dětství a mentální kondicí v seniorském věku. Podle studie konané na Univerzitě v Edinburghu má hudba pozitivní vliv na kognitivní funkce mozku.

Vědci ze skotské univerzity testovali dvě skupiny lidí. V té první byli senioři, kteří v dětství hráli na hudební nástroj. V té druhé ti, kteří se hraní věnovali jen okrajově nebo vůbec. Hudebníci měli lepší kognitivní dovednosti i v případě, že pocházeli z horšího socioekonomického zázemí a neměli vysokoškolské vzdělání.

Test kognitivních dovedností zahrnoval číselnou analýzu, test prostorové představivosti a verbálních schopností. Studie se zúčastnilo celkem 366 respondentů. Z toho 117 uvedlo, že mají zkušenost s hraním na hudební nástroj – převážně během dětství a dospívání. Nástrojem, na který nejčastěji hráli, byl klavír, následoval akordeon, dudy, kytara a housle.

Hraní podle vědců vedlo k malému, ale zaznamenatelnému vylepšení kognitivních schopností. „Výsledky jsou dalším důkazem toho, že mentálně náročné činnosti, jako je hra na hudební nástroj, ovlivňují schopnost myslet,“ říká k výsledkům studie Judith Okelyová, vyučující psychologie na Napier University

„Hudba má toho tolik co nabídnout. Je to zábavná společenská činnost. Je vzrušující zjistit, že hraní na hudební nástroj může přispět k lepším kognitivním dovednostem,“ dodává Katie Overyová z hudební školy v Edinburghu.

Profesor Ian Deary, z centra pro kognitivní stárnutí a kognitivní epidemiologii na Univerzitě v Edinburghu, nicméně přílišné nadšení krotí. Připomíná, že zlepšení dovedností bylo jen malé. „Na výzkum se ale vyplatí dál navázat,“ připustil Deary.

Zdroj: The Guardian

Další články k tématu

Středoškoláci v Kalifornii si přispí. Nařizuje jim to zákon

Středoškoláci v Kalifornii si přispí. Nařizuje jim to zákon

V Česku se v poslední době vede debata o pozdějším startu vyučování. V americkém státu Kalifornie už na to mají zákon. Podle něj nesmí vyučování začít dřív než v 8:30. Podobný krok nyní zvažují i další státy, mezi nimi například New York nebo New Jersey. Podle neuroložky Beth Ann Malowové je zákon krok správným směrem. „Víme, že když děti …

Úsměvem se můžeme dopracovat ke štěstí, naznačuje experiment

Úsměvem se můžeme dopracovat ke štěstí, naznačuje experiment

Po desetiletích výzkumu a debat se psychologové možná shodnou na tom, že úsměv dokáže zlepšit náladu. Důkazem má být rozsáhlý experiment vědce Nicholase Colese z prestižní americké Stanfordovy univerzity. Experimentu se účastnilo 4000 lidí z 19 zemí, kteří byli rozděleni do tří skupin. První z nich držela tužku mezi zuby, aby aktivovala svaly používané k úsměvu. Druhá skupina napodobovala …