Hodně práce a málo lidí: Zaměstnavatelům nejvíce chybí technici

3. 2. 2019 | Stojí za přečtení

globe-1200

V loňském roce se nezaměstnanost pohybovala okolo tří procent a počet evidovaných lidí bez práce byl dokonce nižší než počet volných pracovních míst. Zaměstnavatelům nejvíce chyběli lidé s technickým vzděláním. K přilákání nových zaměstnanců a udržení těch stávajících se zvyšovaly mzdy prakticky ve všech odvětvích.

Pozitiva nízké nezaměstnanosti

V loňském roce byla česká ekonomika ve fázi růstu, firmám a podnikatelům se dařilo. Stoupal hrubý domácí produkt, vývoz i investice, což sebou přineslo řadu pozitivních věcí. Jednou z nich je zvyšování hrubé mzdy. Rekordně nízká nezaměstnanost přinutila řadu podniků přidávat plošně na platech, aby si udržela stávající zaměstnance, svou konkurenceschopnost a schopnost plnit zakázky. To nahrálo také dříve často opomíjeným skupinám pracovníků, jako jsou lidé nad 50 let či lidé s hendikepem. Obecně mzdy meziročně vzrostly v průměru o osm procent.

Nedostatek zaměstnanců na trhu

Těžkou situaci v roce 2018 naopak měli personalisté a personální agentury. Bylo pro ně opravdovou výzvou udržet si stávající zaměstnance a přivádět zaměstnance nové. Především ve výrobních podnicích se tato složitá situace často řešila přijímáním cizinců. Vláda v tomto bodě rozšířila programy pro legální zaměstnávání cizinců z Ukrajiny, Srbska, Mongolska či Filipín. V jiných odvětvích se museli zaměřovat na takzvané pasivní kandidáty, tedy lidi, kteří zrovna práci nehledali. Nejvíce zaměstnanců chybělo – a stále chybí – v technických oborech.

Situace v regionech

Míra nezaměstnanosti ovšem nutně nekoresponduje s růstem průměrné mzdy. To dokládají údaje Českého statistického úřadu. Nejvyšší míra nezaměstnanosti byla v roce 2018 tradičně v Moravskoslezském a Ústeckém kraji. Naopak nejnižší v Praze, poté v Jihočeském a Pardubickém kraji. Pokud se zaměříme na růst průměrných mezd, pak k nejvyššímu nárůstu došlo v Jihočeském kraji, který i přesto zůstal v podprůměrných číslech. Nejnižší růst zaznamenal Plzeňský kraj a hlavní město.

Nezaměstnanost a mzdy napříč odvětvími

Nejvíce zaměstnanců ubylo v oblasti těžby. Naopak v odvětví výroby a rozvodu elektřiny, plynu a tepla byl zaznamenán nejvyšší nárůst. To se projevilo i na stavu zaměstnanců energické společnosti ČEZ „V anketě o nejžádanějšího zaměstnavatele jsme se letos mezi studenty umístili na první příčce. Rovněž nám již druhým rokem po sobě klesá fluktuace zaměstnanců. Osobně mě velmi těší i to, že se nám daří lákat do energetiky ženy,“ potvrdila pro server iDNES.cz členka představenstva ČEZu Michaela Chaloupková. Co se mezd týče, obecně si polepšila všechna odvětví. K nejnižšímu nárůstu došlo v oblasti peněžnictví a pojišťovnictví. Naopak nejvíce rostly výdělky v oborech, kde dominuje stát, jako je vzdělávání, veřejná správa či obrana.

Zdroje: iDNES.cz, Kurzy.cz, Eurozpravy.cz