Hledám brigádu. Zn.: Na poslední chvíli.

13. 7. 2011 | Studentský život

Nevyšla vám dlouho plánovaná práce, nebo selhala organizace dovolené? Zjistili jste, že byste náhle potřebovali doplnit finance? Nebo pro samé zkoušky nebyl na shánění brigády dosud čas? Podívejte se s námi, jaké šance na přivýdělek v létě máte, pokud začínáte s hledáním až teď.

Konzultujte internet

Prvním a nejdůležitějším zdrojem pro vaše hledání by se měly stát nejvytíženější webové servery, které zveřejňují aktuální inzeráty ohledně brigád a příležitostných prací (jobs.cz, sprace.cz, monster.cz). Nabídky přibývají stejně rychle, jako mizí: pamatujte tedy, že vyhrávají nejrychlejší. Vyplatí se sledovat stránky několikrát denně a hned jak vás něco zaujme, neváhat a volat (rozhodně upřednostněte telefon před psaním mailů). Pamatujte: aktivita se cení!
Podobně jsou na tom servery pracovních agentur (např. student.cz), kde se v letních měsících musíte občas o svou brigádu dosti poprat. Zatímco na inzertních webech se mohou objevit i zajímavější místa, agentury většinou nabízejí takové pozice jako pomocné práce ve skladu, výpomoci takzvaně „u pásu“ v továrnách a manufakturách nebo práce pokladních v hypermarketech. Výhodou agentur je ale okamžitá odměna na ruku.

Běžte se projít

Při průchodu městem či obchodním centrem mějte oči otevřené! Sledujte vývěsky na obchodech, kavárnách a restauracích. Mnohé z nich hledají v létě záskok za své zaměstnance, kteří si vybírají dovolenou. Dva týdny mytí nádobí, vaření kávy či skládání oblečení vám také může příjemně vydělat. Můžete si také sami vytipovat místa, na kterých se budete ptát na pomoc při inventurách (hypermarkety – často noční směny, obchody s oděvy).
Aktivitu můžete projevit i sami a ptát se u provozovatelů, kteří by mohli nabízet pro vás zajímavou pozici. Možná budete mít štěstí. Zkuste se ptát u prodeje zmrzliny, stánků s rychlým občerstvením na koupalištích, nebo v infocentrech, která jsou o prázdninách také dost vytížená. Využijte pak především sezónních nabídek. Zkuste se ptát po práci při sklizních ovoce (družstva, soukromé farmy), po úklidu veřejných ploch po velkých akcích, trhání lístků na různých kulturních akcích, točení piva na festivalech, rozvážení zboží, ale i po místech vedoucích na letních oborech či pomoci při organizaci konferencí a letních škol. Troufáte-li si, můžete nabídnout své schopnosti coby hlídači dětí, delegáti na zahraničních zájezdech, průvodci cizincům či plavčíci.

Léto nabízí nejednu zajímavou brigádu

Léto nabízí nejednu zajímavou brigádu

Využijte kontaktů

Říká se, že při hledání práce jsou nejdůležitější kontakty. Tak jich využijte! Ptejte se na místech, kde jste pracovali v předchozích letech. Poptejte se u příbuzných a známých, kteří podnikají, zda nepotřebují pomoc v dílně nebo za volantem. Ptejte se v podnicích, kam často chodíte a kde vás již znají, jestli nepotřebují záskok za obsluhu nebo barmana. Nezapomeňte také obvolat přátele a spolužáky, zda nemají dobrý tip a kam se chystají oni. Nikdy nevíte, kdy to zrovna vyjde.

Jděte na jistotu

Další, ne však poslední možností, jak si něco vydělat, je sáhnout po neoblíbených pracích, jejichž nabídka je však stálá. Můžete si na pár týdnů vyzkoušet práci v call-centru, možná se vám povede překvapivě dobře. V létě také řada organizací a firem využívá studenty, aby jim pomohli při tzv. fundraising. Ten spočívá v oslovování cizích lidí na ulici a nabízení možnosti finančně podporovat organizaci, kterou zastupujete. Podobně můžete zkusit prodávat drobné charitativní předměty, nebo nabízet kolemjdoucím výhodnější tarify. Stále aktuální jsou také nabídky různých prací z domova. Zde ale platí: dvakrát měř, jednou podepiš smlouvu. Najděte si pokud možno co nejvíce referencí na danou práci a rozmyslete se, jaká práce se pro vás hodí.

Zdroj fotografií: stock.xchng

Další články k tématu