Existuje zázračná pilulka, která vám pomůže s učením?

9. 10. 2019 | Aktuality

nootropikaKaždý vyčerpaný student občas sní o tom, jaké by to bylo spolknout zázračnou pilulku, která by mu dodala sílu k učení. Někteří z nich se proto rozhodli vyzkoušet nootropika. Jejich účinek ale zatím prokázán nebyl.

Termín nootropikum vymyslel doktor Corneliu E. Giurgea. Zahrnuje všechny látky a chemikálie, které ovlivňují mozkové funkce a vylepšují soustředění a paměť. V současnosti existuje několik léků, které mezi nootropika můžeme částečně zařadit. Patří mezi ně například Adderall a Ritalin, které užívají pacienti s ADHD.

Výzkum nootropik však zatím nepřinesl jednoznačné výsledky. Mnohé studie tvrdí, že nootropika na kognitivní funkce, tedy na paměť soustředění, ale i schopnost zpracovávat informace, žádný vliv nemají.

I tak existují případy, kdy studenti ve stresovém období, jakým je například zkouškové, nootropika užívali. Primárně to byly léky na ADHD.

Zda ovšem skutečně fungují, je otázka, na kterou zatím neznáme odpověď. Účinky nootropik se liší člověk od člověka. Pokud bojujete se soustředěním a nejste si schopni zapamatovat učivo, je důležité nejprve zjistit příčinu. Tou může být například i již zmíněné ADHD, které může být v některých případech diagnostikováno až v dospělosti.

Pokud uvažujete o tom, že byste nootropika začali užívat, určitě se nejprve poraďte se svým lékařem. Každé léky totiž mohou mít kromě příznivých i negativní účinky. Variantou jsou také přírodní nootropika, která běžně užíváme všichni. Řadí se mezi ně totiž i kofein nebo čokoláda. Stejně jako chemická nootropika ovlivňují každého jinak. Záleží na genetice i rychlosti metabolismu.

Zdroje:

https://hradec.rozhlas.cz/

http://www.collegenews.com/