Esej krok za krokem: Šest rad, jak zvládnout výzkum

4. 11. 2020 | Studentský život

psaní esejePsaní eseje se nevyhnete, ať už studujete jakýkoliv obor. Některé práce zvládnete napsat za pár hodin, zatímco jiné dají pořádně zabrat. Práci si ale můžete ulehčit kvalitním a poctivým výzkumem, díky kterému bude pak samotné psaní o mnoho jednodušší.

Vytvořte si rozvrh

Zvládnout jakýkoliv náročný úkol lze snáz, pokud si ho rozdělíte na menší části. I výzkumný proces je proto dobré rozdělit do několika kroků. Pokud máte například pevně daný počet zdrojů, můžete si stanovit, že jich do konce týdne najdete pět. Takové cíle si můžete stanovit, i když počet zdrojů není určený. Svůj výzkum si pak také můžete rozdělit podle druhu zdrojů s tím, že věnujete pár hodin hledání on-line zdrojů a dalších několik hodin studiu literatury v knihovně.

Začněte brzy

Aby výzkum probíhal bez větších problémů, je dobré si na něj vyhradit dostatek času. To znamená začít s ním brzy. Mnoho studentů bojuje s prokrastinací – jde o přirozenou reakci na obtížné úkoly a činnosti. Pokud si ale vytvoříte rozvrh, kde budou jen malé úkoly, nebudete mít takovou tendenci je odkládat. S výzkumem je ideální začít už když si vybíráte téma. Díky tomu budete dopředu vědět, nakolik je téma nosné a jestli k němu existuje dostatek kvalitních zdrojů. A pokud zjistíte, že byste neměli z čeho čerpat, budete mít dost času téma změnit.

Zapojte do hry kritické myšlení

Na internetu i v knihách najdete obrovské množství informací. Ale především v tom prvním případě řada z nich bude jen balast anebo bude obsahovat faktické chyby. Proto při studiu zdrojů vždy zapojte do hry kritické myšlení, a pokud si nejste jistí pravdivostí daných poznatků, vždycky je ověřujte ještě někde jinde.

Experimentujte s klíčovými slovy

Během vyhledávání informací on-line lidé používají klíčová slova a fráze vztahující se k vybranému tématu. Když trochu pozměníte slova, která vyhledáváte, můžete často najít dodatečné zdroje a údaje, na které byste jinak nenarazili.

Používejte zavedené databáze

V dnešní době většina studentů preferuje on-line zdroje. Ale jak již zaznělo výše, webové stránky ne vždy poskytují pravdivé informace. Proto je dobré být schopný odlišit prověřený zdroj od nedůvěryhodného.

Jednou z možností, jak si ověřit kvalitu zdrojů, je poradit se s vyučujícím. Ten vám může důvěryhodnost zdrojů potvrdit nebo vás nasměrovat k databázím, kde potřebné zdroje najdete. V sylabech předmětů také bývá uveden seznam doporučené četby a často i užitečné odkazy na on-line zdroje jako jsou akademické databáze. Ty mají tu výhodu, že obsahují převážně odborné články a ověřené údaje, a proto je bezpečné je při psaní eseje používat.

Klasický vyhledávač vám najde odborné i neověřené zdroje. Například Google má ale speciální funkci Google Scholar, která právě neodborné publikace z výsledků filtruje. S Google Scholar se pracuje stejně jako s běžným vyhledavačem – prostě zadáte klíčové slovo a kliknete vyhledat. Funkce je dostupná zdarma.

Nezapomeňte pročítat bibliografie

Během výzkumu nezapomeňte procházet bibliografie již nalezených zdrojů. Mohou totiž odkazovat na mnoho dalších potenciálních zdrojů, z nichž dále můžete čerpat. Využijte toho, že již jiní studenti a vědci udělali část práce za vás a podívejte se, jaké publikace, články nebo webové stránky jim posloužily v jejich výzkumné činnosti.

Zdroj:
https://collegecures.com/

Další články k tématu