Dvoutýdenní Erasmus

27. 6. 2016 | Studium v zahraničí

Chcete o prázdninách vycestovat, ale máte čas jeden či dva týdny? V rámci projektu Erasmus+ probíhá nejen v létě spousta akcí, které se konají v různých evropských zemích. Jsou zaměřeny třeba na sport, kulturu, sociální sítě či fotografování a hrazeny z fondů EU.

O co go?

Podívat se do zahraničí, strávit pár dní s mladými lidmi z různých koutů Evropy, přivézt si intenzivní zážitky. Zažít toho díky programu Erasmus + můžete opravdu hodně. A co je ještě lepší – vše je skoro zadarmo. Potřebná je znalost angličtiny na komunikativní úrovni (B1-B2 podle Evropského referenčního rámce), chuť a odvaha podívat se do zahraničí a špetka kreativity při vyplňování přihlášky. Je to jako u motivačního dopisu – musíte přesvědčit člověka, který vaši přihlášku čte, proč právě vy jste ti praví a měl by vás vybrat.

Pak už záleží na vás, jak si nastavíte náklady na cestu do dané lokality. Pokud ale budete chtít letět první třídou, letenky vám s největší pravděpodobností nebudou proplaceny v plné výši. Jestliže se ovšem spokojíte s cestovními náklady ve výši cca 100 – 200 EUR na osobu, nebude s tím problém. Jídlo, aktivity a ubytování účastníků bývá hrazeno z evropských fondů. Co má většina projektů společného je požadavek, aby si účastník přivězl něco, co je pro jeho rodnou zemi typické. Jeden večer v rámci pobytu totiž bývá věnován jednotlivým státům, jejich kultuře a tradicím a účastníci se mohou mezi sebou pobavit o tom, jak vidí jejich zemi ti ostatní.

Kdo ocení zaměření

Témata projektů – studentských výměn bývají různá. Od sportu, přes sociální sítě, ekologická, multikulturní či menšinová témata po atypicky zaměřené projekty jako třeba Drumming – Sound Theraphy. Dalším zajímavým tématem je třeba Discover Yourself Through Art nebo Think Global, Act Local.

„Poprvé jsem jela na výměnu před třemi lety, měla název Cine Mondo a byla v Bologni v Itálii,“ říká Kristýna Sosnovcová (24), která momentálně studuje obor udržitelný rozvoj venkova v tropech a subtropech na Fakultě tropického zemědělství ČZU v Praze a absolvovala už 3 mezinárodní výměny mládeže v rámci Erasmu +. „Bylo nás asi třicet mladých lidí, bydleli jsme v domečku na italském venkově, starali jsme se o chod domu, vařili jsme si a do toho jsme se vzdělávali ve filmaření. Točili jsme krátké soutěžní filmy na téma blízké přírodě, koukali se na filmy s ekologickou tématikou a rozebírali je.“ Za nejlepší projekt ale považuje Cycling Alternatives v Německu, kterého se zúčastnila hned dvakrát. „Byl to velmi promakaný projekt a v člověku zanechal stopu,“ dodává Kristýna.

Rub a líc

Každá věc má své výhody a nevýhody. Platí to i o projektech Erasmus +, hrazených z fondů Evropské unie. Je tu ale poměrně velká byrokracie spojená s projekty a občas nesmyslná kritéria počtu účastníků. „Mnohé výměny mládeže stojí za zlámanou grešli, protože nejsou pořádně vypracované a někdy bývají i zneužité pro ‚dovolenou s přátely‘,“ popisuje Kristýna. Nevýhoda je podle ní také to, že se již nedají čerpat tyto peníze na projekty pouze pro české účastníky pořádající se v ČR, vždy tam musí být mezinárodní přesah. Na druhou stranu jsou tu zjevné výhody jako možnost zažít skvělé zážitky téměř zadarmo, poznat jiné země a kultury a navázat kontakty s mladými lidmi z těchto zemí.

Zdroje:

eycb.eu

tmelnik.cz

Facebooková skupina YOUTH PROJECT Czech Republic

Zdroj fotografií: freeimages.com