Dodatečně nabízené obory na FF OU – Překladatelství a tlumočnictví a Psychologie

23. 7. 2010 | Aktuality

Filozofická fakulta Ostravské univerzity v Ostravě nabízí uchazečům o studium v příštím akademickém roce tři dodatečně otevírané akademické obory. Jedná se o navazující magisterské studijní obory v prezenční formě studia Polština pro překladatelskou praxi a Ruština pro překladatelskou praxi (oba spadají pod program Překladatelství a tlumočnictví) a bakalářský studijní obor Psychologie v prezenční formě studia (program Psychologie).

Přihlášky do obou nových magisterských programů mohou uchazeči podávat elektronickou formou až do 27. srpna 2010. Do oboru Polština pro překladatelskou praxi jsou uchazeči přijímáni bez přijímacích zkoušek, podmínkou pro přijetí uchazeče je však absolvování bakalářského studijního oboru Polský jazyk a literatura, Polština ve sféře podnikání nebo oboru příbuzného, zaměřeného na polštinu. K přijetí k oboru Ruština pro překladatelskou praxi je třeba složit ústní přijímací zkoušku, která se bude konat 1. září 2010. V jejím rámci musí uchazeč přeložit z ruského do českého jazyka souvislý obecně informační text, který zároveň prověří jeho teoretické znalosti v oblasti vědy o překladu. Mimoto se prověřuje znalost gramatiky ruského jazyka, ruské literatury a kultury (tato část zkoušky probíhá v ruštině) a také motivace uchazeče o studium daného oboru. Více informací o oboru nejdete zde.

Přihlášky k oboru Psychologie (jednooborové studium) se podávají rovněž elektronicky, a to do 27. srpna 2010. Termín konání přijímací zkoušky je pak 3. září 2010. Zkouška probíhá písemnou formou (na počítači) a uchazeč zde musí prokázat obecné studijní předpoklady k vysokoškolskému studiu, kulturně-společenský přehled (literatura, umění, politika) a vědomosti z psychologie, biologie člověka a společenských věd (sociologie, filozofie, logiky, pedagogiky) v rozsahu středoškolských (gymnaziálních) učebních osnov. Více informací o tomto oboru najdete zde.

Zdroj: www.osu.cz