Dobrovolnictví: Kam a proč vyrazit pomáhat druhým?

3. 6. 2024 | Uplatnění studentů a absolventů

DobrovolnictvíJiný pohled na svět, noví přátelé i vynucená sebereflexe. Tak popisují studenti své zkušenosti s dobrovolnictvím.  Kam můžete vyrazit „dobrovolničit“ i vy a co vám může taková aktivita dát?

Sokol

Český tělocvičný spolek Sokol byl založený už v roce 1862. Od té doby sdružuje všechny ty, kteří mají vztah k pohybu, kultuře a vzdělání. Snaží se také rozvíjet mladé talenty, vytvářet komunitu a vzdělávat veřejnost. V období válek a totality byla jeho činnost omezena a spolek fungoval jako odbojová organizace.

Dobrovolničit v Sokole můžete jako cvičitel či cvičitelka, nebo jako pomocná síla na sokolských akcích. Tou největší je Všesokolský slet na začátku července.

Skaut

Skaut byl založen v roce 1907. Jedná se o celosvětové hnutí, jehož cílem je vytvořit pro děti i starší členy respektující a příjemné prostředí. Jeho členové se vzdělávají v tábornických dovednostech, jezdí na výpravy nebo soutěže. Spolek je obecně podporuje ve všech oblastech jejich života.

Celý Skaut je do velké míry založen na dobrovolnictví a připojit se můžete kdykoliv. Spolek totiž pořádá spoustu řadu akcí na lokální i na mezinárodní úrovni.

„Skauting spoluformoval to, jak se dívám na svět, dal mi příležitost hodně se přiblížit přírodě, tvořit blízké a pevné vztahy. Zároveň jsem v něm ale prošla vyhořením a musela hodně reflektovat, co všechno a proč chci fakt dělat,“ říká Skautka a studentka teologie Marie.

Dobrovolnické organizace

Jestli vás zajímá čistě dobrovolnictví a nechcete být součástí spolku, určitě můžete vyzkoušet nějakou organizaci. České Hnutí Brontosaurus se zaměřuje především na ochranu přírody, pořádá tábory pro děti a programy pro školy. Dobrovolníci se můžou účastnit také víkendových i týdenních akcí, většinou v Česku, kde se pracuje třeba na poli nebo v lese.

Pokud by vás lákalo vyjet do zahraničí, můžete prozkoumat nabídku INEX SDA. Na jejím webu si můžete vyfiltrovat, do jaké země a na jak dlouho chcete jet a co tam chcete dělat. Jako dobrovolník pak můžete pomáhat na dětských táborech, uměleckých festivalech, nebo pracovat v přírodě.

„Největším plusem byla organizace celé akce, která díky tomu byla pestrá a zajímavá. Umožnilo mi to se podívat na spoustu nových míst, poznat spoustu nových lidí. Na organizátory jsem se mohla obrátit, když jsem měla nějaký problém,“ popisuje Veronika svoji zkušenost s výjezdem do Portugalska.

Festivaly

Dobrovolníky pravidelně shání pořadatelé českých i zahraničních festivalů, které jako největší lákadlo nabízí volné vstupy nebo propagační předměty zdarma.

Jestli je vám blízké vzdělávání můžete se připojit k týmu za festivalem Jeden svět na školách. Budete si moct vyzkoušet provoz kin, organizaci debatního programu či přípravu zakončení a úvodu festivalu. Téma festivalu se každý rok mění, ale většinou souvisí s lidskými právy, politikou nebo životním prostředím.

Nejen pro zástupce LGBT+ komunity se nabízí možnost dobrovolničit na festivalu Prague Pride. Nejedná se o práci jen na několik dní v roce. Celý rok se konají akce, které mají za cíl vzdělávat veřejnost a dostat práva LGBT+ komunity do popředí.

„Ukázalo mi to, že celý Prague Pride je mnohem více než jenom průvod, co ukazují v televizi. Dozvíte se, že queer lidé nejsou jednobarevní a najdete si spoustu nových a zajímavých přátel,“ přidává se se svojí zkušeností s Prague Pride studentka Martina.

 

Zdroje: Jeden svět, Sokol.cz, Skaut.cz, Brontosaurus.cz

Další články k tématu

Program Empower pomůže studentkám, které chtějí podnikat

Agentura JIC zahájila rozvojový program Empower určený pro studentky i nestudentky, které chtějí rozjet vlastní byznys. V rámci šesti bloků se účastnice programu setkají úspěšnými podnikatelkami a získají praktické znalosti potřebné pro vstup do světa podnikání. Program je výběrový s kapacitou pro 15 zájemkyň. V rámci přihlášky můžou ženy představit svůj podnikatelský záměr nebo již existující projekt. Cena […]

číst více

Sedm způsobů, jak být o prázdninách produktivní

Pokud máte do budoucna smělé plány a vysnili jste si zářnou kariéru, prázdniny jsou ideální čas na to, proměnit sny v realitu. Stačí jen neotálet a někde začít. Třeba na brigádě, letní škole nebo na úpatí hory, jejíž vrchol vám už dlouho nedává spát. Najděte si letní brigádu Najít si při studiu brigádu v oboru, ve kterém […]

číst více

Dva v jednom. Výhody a nevýhody práce při studiu

Jste v prváku a kladete si otázku, jestli si ke studiu začít přivydělávat. Možná o práci přemýšlíte, protože chcete co nejrychleji začít sbírat zkušenosti, možná si práci kvůli finanční situaci prostě najít musíte. Sepsali jsme pro vás seznam pro a proti pozice pracujícího studenta. Finance Někteří studenti bohužel nemají to štěstí, že by měli podporu od […]

číst více