Další vývoj v reformě školství

13. 11. 2011 | Aktuality

Koaliční experti na školství se ve čtvrtek 10. listopadu shodli na reformním zákonu o vysokých školách a na zákonu o finanční pomoci studentům. Mimojiné se jednalo i o tom, že by půjčku na školné mohl za absolventa zaplatit jeho zaměstnavatel. Podle ministra školství Josefa Dobeše by se to týkalo třeba učitelů nebo zdravotníků.

„Zásadním parametrem je spoření na vzdělání, které bychom chtěli navázat na už fungující modul stavebního spoření. Pak tam jsou samozřejmě ty půjčky jak na vzdělání, tak i na ten život studenta, to znamená ty náklady na vzdělání,“ uvedl Dobeš.

Zatím prý ale není jasné, kdo by půjčky poskytoval, zda by zde fungovaly nějaké státní záruky nebo by studentům půjčovala soukromá banka. S tím souvisí i otázka úročení.

„Počítáme i s tím, že by si při daňovém přiznání student odečítal úrok z daňového přiznání, a pracujeme v tom věcném záměru i s možností, že zaměstnavatel pro něho za zvýhodněných podmínek by mohl jednorázově zaplatit za zaměstnance,“ dodal ministr.

Tímto krokem by prý chtěli podpořit třeba technické směry, ale také učitele, zdravotníky nebo zaměstnance v sociálních službách.

Návrh zákona o vysokých školách počítá se změnami v pravomocích a hodnocení škol, v pojetí profesorů a docentů nebo se zavedením školného. To by se mělo začít platit od roku 2013, maximální výše by byla 10 000 korun za semestr.

Rada vysokých škol to ale odmítla, prý to nezvýší kvalitu výuku a poplatky zavřou cestu ke vzdělání nemajetným studentům.

Přepracované návrhy obou zákonů chce ministerstvo dát do připomínkového řízení za týden, koncem listopadu by jej měla projednat vláda. Univerzity ale zavedení školného odmítly.

Zdroj: ihned.cz

Další články k tématu