ČZU má nový pavilon. Studenti si v něm vyrobí i vlastní značku potravin

2. 8. 2022 | Aktuality

ČZU má nový pavilonČeská zemědělská univerzita postupně uvádí do provozu nový specializovaný pavilon. V prostorách s názvem Výukové centrum zpracování zemědělských produktů si studenti budou moci osahat celý proces výroby potravin, od jejich zpracování až po distribuci k zákazníkům na pultech obchodu. I ten v novém centru najdou.

Nový pavilon spadá pod Fakultu agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. “Chceme, aby studenti, kteří projdou bakalářským nebo magisterským programem, měli reálnou zkušenost s tím, jak potravinářské provozy fungují. Firmy z tohoto segmentu naše plány kvitují, protože kvalifikovaná pracovní síla na trhu chybí,” popisuje plány nového centra jeho ředitel David Farský.

S velkými firmami z oblasti potravinářství už má centrum dokonce domluvenou spolupráci. Produkty od studentů, které vzniknou pod novou značkou Um! bude v budoucnu možné zakoupit na největším portále s farmářskými výrobky Scuk.cz nebo v on-line obchodě Rohlík.cz

Pavilon tvoří šest potravinářských provozů. Nechybí pivovar se sladovnou, mlýnice a pekárna s cukrárnou, provozy na zpracování mléka a masa nebo ovoce a zeleniny, či lisovna oleje. Technologické centrum má tak ukázat cestu od samotného „zrodu“ produktů, tedy zemědělství či chovu, přes technologie zpracování produktů až po výsledný produkt. Zabývat se zde budou také dopady těchto produktů na člověka. Součástí centra je totiž i poradna experta na výživu.

„Je velmi důležité, aby provoz fungoval na dennodenní bázi a student tak v rámci svých praxí vstupoval do reálné potravinářské výroby. Technologické procesy, ve kterých figuruje kvásek nebo zrání piva, nemůžeme ukázat během jednoho dne,” zdůrazňuje Farský.

Zdroj: ČZU