ČVUT zvítězila v mezinárodní soutěži dronů

6. 3. 2020 | Aktuality

vedceNa konci února proběhlo ve Spojených arabských emirátech finále soutěže o nejlepší drony. Soutěž pořádala tamní univerzita Khalifa v Abú Zabí a zapojily se do ní týmy z celého světa. Největší úspěch slavil český tým z fakulty elektronické pražské ČVUT, který se svým dronem celou soutěž vyhrál.

V první soutěžní disciplíně musely drony najít a zlikvidovat balonky, ve druhé potom sesbírat barevné cihly a umístit je na zeď. Ve třetí kategorii musely týmy za využití dronů uhasit požár.

Český tým zazářil v disciplíně stavění zdi a následné Grand Challenge. Tato část soutěže kombinovala všechny tři zmíněné disciplíny, přičemž týmy měly na splnění úkolů pouze omezený čas.

Pro tým z ČVUT to v této oblasti nebyl první úspěch. Poprvé na soutěži bodovali již v roce 2017. Přípravu nepodcenili a stroje odjeli otestovat do pouště, kde se soutěžilo, již v lednu. „Ze zkušeností z předchozí soutěže jsme věděli, že příprava v místě konání je nezbytná. Jen tak lze doladit drony pro místní podmínky. Naše řešení se ukázalo jako nejspolehlivější a jako jedni z mála jsme dokázali úspěšně absolvovat všechny disciplíny v autonomním režimu,“ prozradil Martin Saska, vedoucí týmu.

Díky tomu dokázala pražská škola porazit i týmy ze světově známých technických institucí jako je University of Tokyo, Carnegie Mellon University nebo Virginia Tech či Georgia Tech. I přes nabitou konkurenci bral tým z ČVUT první místo a jako výhru částku 250 tisíc dolarů, což v přepočtu činí 5,8 milionů korun.

Zdroj: https://www.novinky.cz/