Čtyři čeští zástupci se pobojovali mezi tisíc nejlepších VŠ na světě

6. 10. 2023 | Aktuality

české univerzity v Times Higher Education World University Rankings
Hned čtyři české vysoké školy se umístily v top 1000 prestižního žebříčku Times Higher Education World University Rankings. Univerzita Karlova, nejúspěšnější česká škola, se vešla dokonce do první pětistovky. V žebříčku už tradičně dominovaly univerzity z anglofonních zemí.

Nejstarší česká univerzita byla loni mezi nejlepšími šesti stovkami institucí. Letos si tak polepšila hned o sto příček. „Z (…) žebříčku je vidět, že i v celosvětovém měřítku jsme schopni si skvělé postavení nejen udržet, ale dokonce se i výrazně posunout vpřed,“ komentovala výsledky rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková.

Ve srovnání s loňským rokem si polepšila také Masarykova univerzita. Té patří 601. až 800. příčka. „Kontinuální zlepšování umístění Masarykovy univerzity v nejprestižnějších žebříčcích vysokoškolských vzdělávacích institucí vnímám jako potvrzení snah pracovníků a pracovnic MUNI stále zlepšovat kvalitu vzdělávání, výzkumu, mezinárodní spolupráce a dalších klíčových oblastí, bez nichž nelze v tvrdé konkurenci obstát,“ uvedl prorektor pro internacionalizaci Petr Suchý.

Do tisícovky nejlepších se vešly také Česká zemědělská univerzita v Praze a Univerzita Palackého v Olomouci. Obě obsadily shodně 801. až 1000. místo. Žebříček srovnával rekordních 1904 institucí, o 105 více než před rokem, ze 108 zemí světa.

Jako nejlepší vysoká škola na světě byla letos už poosmé v řadě ohodnocena britská University of Oxford následována americkou Stanford University. Třetí příčku obsadila Massachusetts Institute of Technology, čtvrtou Harvard University. Obě instituce sídlí v USA.

Žebříček THE World University Rankings se řadí mezi tři nejuznávanější globální žebříčky univerzit. Soustředí se na hodnocení v pilířích jako jsou úroveň vzdělávání, vědecké prostředí, kvalita výzkumu, spolupráce s průmyslem a internacionalizace. Největší váhu v celkovém hodnocení pak zaujímají dva průzkumy reputace a citovanost publikací dle databáze Scopus.

Oproti předchozím letům doznal žebříček několika změn. Jeho metrika zahrnuje už 18 indikátorů v pěti tematických oblastech. Pět indikátorů je zcela nových, čtyři z nich hodnotí kvalitu výzkumu.

 

Zdroj: Novinky.cz, MUNI

Další články k tématu

Nejlepší univerzitou je Harvard, Univerzita Karlova si od loňska pohoršila

Nejlepší univerzitou je Harvard, Univerzita Karlova si od loňska pohoršila

The Center for World University Rankings (CWUR) vydalo žebříček nejlepších univerzit světa. Na první příčce se v konkurenci 25 tisíc univerzit z celého světa umístila Harvardova univerzita. Nejlepší českou univerzitou je pak podle CWUR Univerzita Karlova, která obsadila 238. pozici. Všechny univerzity z vrcholku žebříčku se nacházejí ve Spojených státech nebo ve Spojeném království. Vedle Harvardovy …

MUNI je skokanem roku v žebříčku univerzit. Techniky si pohoršily

MUNI je skokanem roku v žebříčku univerzit. Techniky si pohoršily

Masarykova univerzita v Brně (MUNI) v žebříčku univerzit Quacquarelli Symonds (QS) ranking zaznamenala v meziročním srovnání největší posun z českých škol. Pohoršily si naopak České vysoké učení technické a Vysoká škola chemicko-technologická. Do nejlepší pětistovky univerzit z celého světa se probojovali tři čeští zástupci.  Masarykova univerzita si oproti loňskému hodnocení polepšila z 551. až 560. pozice o víc jak sto …

Koleje hlásí stop stav, pronájmy jsou ale dražší

Koleje hlásí stop stav, pronájmy jsou ale dražší

Konec prázdnin je pro studenty často ve znamení hledání bydlení na nadcházející semestr. Koleje ve velkých městech hlásily už zhruba v polovině měsíce srpna plno. Bydlení na privátu je zase méně dostupné – finančně i kvůli postoji pronajímatelů. Plno mají některé koleje v Praze a v Brně. Ze sta procent je zaplněna brněnská Masarykova univerzita. Obsazených je také …