ČR slaví 15. výročí vstupu do EU. Jaké výhody přináší členství studentům?

30. 4. 2019 | Aktuality

crop-1177109-depositphotos-6179957-m-2015

1. května 2004 vstoupila Česká republika do Evropské unie. Vstup do společenství, které začalo získávat obrysy po druhé světové válce, však nebyl jednoduchý. Naše cesta do EU trvala osm let.

Vše začalo 23. ledna 1996, kdy česká vláda pod vedením předsedy Václava Klause, podala v Římě žádost o přijetí země do Evropské unie. „Uvědomujeme si prospěšnost a nezvratnost procesu evropské integrace a oceňujeme jej jako dílo, které zaručilo občanům členských států na dlouhá desetiletí mír, politickou stabilitu, korektnost mezinárodních vtahů, nebývalé svobody a hospodářskou prosperitu,“ stálo ve vládním memorandu, jenž bylo součástí žádosti o vstup.

Následovala složitá jednání i úprava naší tehdejší legislativy podle evropského práva. Smlouvu o přistoupení tak podepisuje Klaus, nyní už prezident ČR, až v dubnu 2003. Během pátku 13. června a soboty 14. června 2003 si český národ vstup do EU schválil ve veřejném referendu. Volební účast byla 55,2 % a pro schválení smlouvy bylo 77,3 procent voličů.

Česká republika pak oficiálně vstoupila do unie před 15 lety, společně se Slovenskem, Slovinskem, Maďarskem, Polskem, Lotyšskem, Estonskem, Litvou, Kyprem a Maltou. Jednalo se o doposud největší rozšíření EU.

Za nejvýznamnější mezník našeho dosavadního členství v EU je považován 22. prosinec 2007, kdy se otevřely hranice, a byl umožněn volný pohyb osob v rámci Schengenského prostoru.

V současnosti tvoří EU 28 evropských států. Toto číslo však ještě zahrnuje Velkou Británii.

Výhody pro české studenty

Díky EU se výrazně rozšířily možnosti zahraničního studia. Češi se dnes mohou vzdělávat na evropských univerzitách za naprosto stejných podmínek jako místní. Kdo nechce v zahraničí absolvovat celé studium, má možnost vyjet do některé z členských zemí na 3 – 12 měsíců prostřednictvím Erasmu, programu EU, jenž existuje od roku 1987. Nejen, že od něj obdrží účastníci nezbytné granty, ale navíc se jim díky evropskému systému kreditů počítá zahraniční studium i u nás.

Česká republika také využívá řadu dotací EU. V rámci školství jsou nejvýznamnější dotace na celoživotní vzdělání, které mají za cíl zvýšit kvalifikaci vysokoškolských pracovníků. A také dotace na zkvalitnění a modernizace studijního a akademického zázemí. Ty se využívají na obnovy školních budov, kolejí a menz, což studentům významně zlepšuje průběh jejich studia.

Zdroj: Opavský a hlučínský deník, ef-czech.cz, Blesk.cz