Co si sbalit s sebou na kolej a co nechat doma

22. 9. 2020 | Studentský život

vybavení na kolejKdyž se studentka kriminologie na univerzitě v Southamptonu Sarah Abeová poprvé stěhovala na kolej, tolik se na studium těšila, že si doma zapomněla notebook. Na přednáškách si tak musela dělat poznámky na papír. „Zato jsem si s sebou vzala všechny svoje kabelky,“ doplňuje Sarah. „Hádám, že jsem neměla ujasněné priority,“ směje se.

Rozhodnout se, co si s sebou na kolej zabalit, může být obtížné a letos o to víc, protože kvůli pandemii covid-19 budou studenti pravděpodobně na pokojích trávit mnohem více času než obvykle.

Jednou z častých chyb, kterou studenti při stěhování na kolej dělají je, že si toho s sebou berou příliš.

„Trošku jsem to s věcmi přehnala,“ říká Maisie Marstonová, studentka politologie na univerzitě v Cardiffu. „Má nejlepší rada je vzít si s sebou méně věcí, než kolik si myslíte, že budete potřebovat.“ Marstonová si předem nezjistila, jaké je vybavení jejího nového pokoje. Varnou konvici si tak přivezla zbytečně. Před stěhováním je proto dobré zjistit, co všechno už na pokojích nebo ve sdílených prostorách je a také v jakém je to stavu. To můžete na webu koleje, ale nejlépe přímo od již ubytovaných studentů.

Právě kuchyňské vybavení jako je varná konvice se může na kolejním pokoji – případně ve sdíleném bytě – sejít vícekrát. „V mém bytě nás bylo celkem osm a skončili jsme se čtyřmi toustovači a třemi mixéry, i když by nám bohatě stačil jeden,“ vysvětluje Connor Naughton, prezident studentské unie na univerzitě Nottingham Trent.

Čím tedy zaplnit volné místo v kufru po toustovačích a mixérech? Kvůli možnosti distanční či kombinované výuky, kterou mohou z důvodu pandemie koronaviru školy zavést, je dobré si svůj pokoj co nejvíc zútulnit.

Zkušení „kolejníci“ doporučují vzít si různé doplňky jako jsou fotografie, pohodlné polštáře nebo vonné tyčinky – cokoliv, co vám pomůže na koleji vytvořit domácí atmosféru. „Provoňte pokoj něčím, co vám voní, když k vám přijde někdo na návštěvu, ale i když odpočíváte o samotě,“ říká Connor. „Kniha s recepty se rovněž bude hodit,“ doplňuje Paul Redmond z univerzity v Liverpoolu další nezbytnou položku na seznamu kolejního vybavení.

Na dlouhé večery, kdy se spolubydlícími budete kvůli koronavirovým omezením trčet na pokoji, se hodí mít s sebou deskové hry, karty nebo videohry. „Může to znít jako klišé, ale mnoho nejlepších chvil jsem zažil se spolubydlícími, když jsme hráli nejrůznější hry,“ vzpomíná Connor. „Často jsem využil také reproduktory,“ doplňuje Connor další typ.

Nezbytností pak jsou v současnosti také roušky, antibakteriální gel či ubrousky.

Co tedy zabalit s sebou na kolej?

Inspirovat se můžete naším vzorovým seznamem:

  • Povlečení, polštáře a matraci, pokud ji kolej/byt neposkytuje.
  • Notebook – bez spolehlivého počítače se dnes student neobejde. Už proto, že spousta přednášek bude letos on-line.
  • Oblečení – teplé oblečení, sportovní oblečení, pokud chodíte cvičit. A ručníky.
  • Kuchyňské vybavení – můžete si přinést například pánvičku, hrnec, plech na pečení, prkno na krájení, nůž, otvírák, struhadlo, příbory, přepravky na jídlo, atd.
  • Složka s vašimi osobními dokumenty, jako je například smlouva o pronájmu, občanský průkaz, potvrzení o studiu a další.
  • Trvanlivé jídlo do prvních dnů – konzervy, těstoviny, olivový olej, rýži – a jednoduchou kuchařku navíc, abyste si mohli sami uvařit.
  • Vybavení do pokoje, díky kterému se budete cítit pohodlně – fotografie, vonné tyčinky, polštáře, plakáty a jiné.
  • Aktivity na doma – deskové hry, karty.
  • Vybavení potřebné pro zvládání epidemie – roušky, dezinfekci, vlhčené ubrousky a spoustu mýdla.

Obecná rada zní: hlavně žádný stres. Vždycky se můžete přizpůsobit nové situaci a věci si pořídit dodatečně. Zapomenutý ručník by vám neměl zkazit náladu.

I přes různá omezení se i letos mají noví studenti hodně na co těšit. Stále můžete nacházet nové přátele, zapojovat se do mimoškolních aktivit anebo si prostě vychutnávat výuku, pokud studujete obor, který vás opravdu zajímá.

Zdroj:
https://www.theguardian.com/