Chystáte se na vysokou školu? Přečtěte si tyhle knihy

10. 5. 2023 | Stojí za přečtení

studium literaturyliteratuře existuje žánr zvaný univerzitní román. Vznikl na začátku padesátých let a postupně se vyvinul v několik různých podžánrů, jako je temná akademie nebo kampusová detektivka. Vybrali jsem pro vás ty nejlepší díla odehrávající se na půdě vysokých škol. Nechybí vraždy, tajné spolky ani břitký britský humor.

Šťastný Jim (Kingsley Amis)

Píšou se padesátá léta a Jim Dixon nastupuje jako učitel středověké historie na univerzitu na anglickém venkově. Snaží se balancovat mezi prací a osobním životem se svou (ne)přítelkyní Margaret. Svého času způsobila kniha skandál. Je to nelítostná satira izolovaného univerzitního života a svazujících konvencí poválečných let. A taky z ní plyne jedno důležité ponaučení: proč (ne?)pít předtím než půjdete přednášet. V roce 1969 vznikla stejnojmenná televizní česká adaptace v hlavní roli s Petrem Kostkou.

Hostující profesoři (David Lodge)

Humoristické dílo vyšlo v originále už v polovině 70. let, a stejně jako Šťastný Jim se řadí mezi klenoty žánru univerzitního románu. Zachycuje zážitky anglického vyučujícího, který se vydá pracovat na americkou univerzitu, a jeho amerického kolegy, který naopak vyrazí učit do Anglie. Román nabízí absurdní situace plynoucí ze střetu dvou různých kultur i kritiku akademického světa, která je dodnes relevantní.

Otázka za deset (David Nicholls)

Děj se točí kolem čerstvého vysokoškoláka Briana, který se přihlásí do televizní vědomostní soutěže. Zakouká se do své týmové parťačky Alice, která ale bohužel pro Briana jeho náklonost neopětuje. Mimo to se musí vyrovnat také se sociálními rozdíly. Jeho vychovávala matka samoživitelka, Alice pochází z bohaté rodiny. Získat dívku jeho snů se mu snaží pomoct její spolubydlící Rebecca, se kterou má Brian možná víc společného než s Alicí…  Kniha se v roce 2006 dočkala i filmového zpracování pod názvem Zahřívací kolo s Jamesem McAvoyem v hlavní roli. Scénář napsal sám autor.

Devátý spolek (Leigh Bardugová)

Detektivka, horor a fantasy zasazené do prostředí univerzity Yale. To je Devátý spolek, první román pro dospělé od autorky Leigh Bardugové. Hlavní hrdinka Alex není typická studentka prestižní univerzity. Kromě psaní esejů a studiu Shakespeara dohlíží na aktivitu univerzitních spolků, které se vedle divokých večírků oddávají temné magii. Do toho je přímo v kampusu školy zavražděná mladá dívka. A stopy vedou právě k těm tajným spolkům, které ovládají nejmocnější lidé světa. Alex je odhodlaná vraha odhalit ať už se jí v tom bude snažit zabránit kdokoliv – živý nebo mrtvý. Podle mistra hororu Stephena Kinga knihu nedáte z ruky, dokud nedočtete poslední stránku.

Bez lásky (Alice Osemanová)

Romantiku do neotřelého a hodně barevného kabátu oblékla ve své čtvrté knize autorka Young Adult románů Alice Osemanová. Hlavní hrdinka Georgie je beznadějná romantička, která ale ještě nikdy nebyla zamilovaná. Doufá, že se to změní při nástupu na univerzitu. Jenže místo velké lásky naráží jen na otázky. Proč jsou vztahy pro ostatní tak snadné a proč ji nikdo nepřitahuje? Setkává se označením asexuální a aromatická. Znamená to, že bude žít život bez lásky?

Fangirl (Rainbow Rowellová)

Z dílny další známe současné autorky Young Adult románů tentokrát vzešel román z univerzitního prostředí. Cath a Wren jsou dvojčata. Každá z nich je ale úplně jiná. Zatímco Wren tráví první rok vysoké školy na večírcích a s přáteli, Cath se oddává své nejoblíbenější zábavě – psaní fanfiction. Ještě nedávno se zábavě oddávali společně, Wren už z toho ale „vyrostla“ a se sestrou nechce mít nic společného, dokonce ani pokoj na koleji. Cath se tak musí vyrovnat se samotou, novými spolubydlícími, profesorem kreativního psaní, pro kterého je fanfiction odpad, a otcem, který trpí bipolární poruchou.

Tajná historie (Donna Tarttová)

V době svého vydání se stala bestsellerem a dnes už je prvotina Donny Tarttové z roku 1992 považována za klasiku. Když se student Richard dostane na předmět excentrického profesora Juliana Morrowa, je štěstím bez sebe. Záhy ale zjišťuje, že kromě řecké mytologie se bude muset zabývat i něčím mnohem temnějším. Jeden z recenzentů knihu označil jako detektivku naruby. Identitu vraha totiž známe, ale jaký byl jeho motiv?

Zdroj: Lit Hub, Epic Reads, Wikipedie, Datbáze knih

Další články k tématu

Festivalový přehled: Kam vyrazit za kulturou a kde potrápit ušní bubínky

Festivalový přehled: Kam vyrazit za kulturou a kde potrápit ušní bubínky

Většina vysokoškoláků již před nějakým tím týdnem úspěšně složila všechny zkoušky a nyní si může užívat blažené volno. Pokud je tedy nečeká opravný termín nebo rozepsaná diplomka. Ať tak či tak, léto patří festivalům! Přinášíme přehled těch nejzajímavějších. Frenštát pod Radhoštěm bude ve dnech 9. až 10. července hostit festival Horečky Fest, na němž vystoupí …

Léto ve světě: Hra na imaginární kytaru a skok přes miminko

Léto ve světě: Hra na imaginární kytaru a skok přes miminko

Léto je o tom vyzkoušet něco nového. Možná už si myslíte, že jste vyzkoušeli všechno. Omyl. Co se třeba nechat nést v rakvi, nebo přeskočit nemluvně? Vydejte se s námi na cestu po dvou kontinentech a zjistěte, jaké jsou ty nejpodivnější činnosti, kterým se v létě lidé věnují. USA Spojené státy byly vždycky osobitou zemí, kde se mísí …

Šest filmů z univerzitního prostředí, které musíte vidět

Šest filmů z univerzitního prostředí, které musíte vidět

Když se řekne film z univerzitního prostředí, většina lidí si vybaví šílené americké komedie s nereálnou premisou. O studiu na vysoké škole se ale točí i dobré filmy, ve kterých jde o víc než o divoké večírky na kolejích. 1)     Ambice na Julliardu Pokud si chcete přiblížit dril na uměleckých školách, začněte s filmem z roku 2014 Whiplash. Mladý …