Chci studovat v USA. Jak na to?

14. 2. 2011 | Studium v zahraničí

Pestrá země plná možností, prestižní univerzity, přátelské vztahy mezi studenty a pedagogy, štědrá stipendia, jiný životní styl – sníte i vy svůj „americký sen“ o studiu za oceánem? Poradíme, jak si ho splnit. (Pozn. Článek byl dne 9. 11. 2013 aktualizován. (lč))

Je libo střední či vysokou?

Jako student můžete do USA vycestovat již na střední škole. V Americe se jim říká high schools a nejčastěji můžete vycestovat na jeden akademický rok (10 měsíců). Možné jsou ale i kratší programy. Podmínkou je věk mezi 15 a 18,5 lety. Agentury tento pobyt často zajišťují s bydlením v hostitelských rodinách. Program vysokých škol se pak v Americe dělí na pregraduální (bakalářské studium) a postgraduální (magisterské či doktorandské studium).
V zásadě platí, že vždy je snadnější nechat si při výběru školy poradit zkušenou agenturou, která může některé důležité kroky udělat za vás. Zapsat se ke studiu v USA totiž vůbec není jednoduchý proces. Součástí přijímacího procesu jsou jazykové testy, potvrzení od doktorů a učitelů, neustálé vyplňování formulářů, kontakt s ambasádou a hostitelskou rodinou či univerzitou – jednotlivé kroky se mohou lišit podle studijního programu, agentura vám ale může zásadně pomoci při prokousávání se byrokratickými požadavky, ač si trochu připlatíte. Na výběr máte z celé řady agentur, pobyty v USA na středních školách zajišťují mimo jiné například Student Agency, Studyline, Cool Agent, World Experience, CCI – Akce v pohodě a další.
Pátrat můžete ale samozřejmě i sami. V takovém případě pro vás budou nejvhodnější asi internátní školy (boarding schools), které poskytují finanční pomoc a bydlení přímo v areálu školy. Více si můžete přečíst zde. V případě vysokých škol je situace podobná. S výběrem univerzity a stipendií vám může pomoci Fulbrightova komise nebo EducationUSA, která sdružuje poradenská centra podporovaná americkým ministerstvem zahraničí. Další možností je program ISEP ISEP podporující stážisty nebo samostatné hledání například přes Dům zahraničních služeb při MŠMT nebo Centrum zahraničních studií při Masarykově univerzitě, kde najdete celou řadu ojedinělých nabídek stipendií a zvláštních jednorázově vypsaných programů.

Víza: ano, nebo ne?

Je pravda, že od roku 2008 nemusí občané České republiky nutně žádat o vízum do USA, podmínkou ale je vlastnictví tzv. biometrického pasu a vycestování jen na dobu do 90 dní za obchodními či turistickými účely. Jako studenti to budete mít tedy o trochu komplikovanější: pořídíte si biometrický pas, vyplníte žádost v systému ESTA (má i českou verzi) a následně musíte ještě absolvovat pohovor na letišti, který může rovněž rozhodnout o tom, že do USA nevycestujete. Studenti, kteří mají zájem o dlouhodobé studium v USA (rok a více), potřebují vízum F1, pro krátkodobější studijní pobyty je vhodnější J1.

Kolik to bude stát

Ve většině případů budete muset zaplatit již za podání přihlášky (částky se liší) a agentuře za zprostředkování a pomoc s formuláři. Pozor, podáním přihlášky a koupí letenek (doporučuje se nákup nechat až na dobu, kdy máte jisté vízum) výdaje zdaleka nekončí. Spíše naopak. Poté, co úspěšně projdete celým procesem, můžete zaplatit ještě mnohonásobně více.
U prestižních amerických univerzit se náklady mohou vyšplhat až na několik stovek tisíc ročně. Proto tyto školy často nabízejí stipendium, k jehož získání – pokud budete vůbec přijati – ale často musíte splnit řadu podmínek (především se hodnotí, nakolik je profil uchazeče pro univerzitu zajímavý). Podrobně si přečtěte například zde. Finančně pomoci si můžete také prací v kampusu, sportovním stipendiem, letní brigádou nebo se můžete obrátit na některou českou nadaci (VIZE 97, Hlávkova nadace).

Vydejte se za svým americkým snemVydejte se za svým americkým snem

Co je ještě potřeba

Velká část amerických univerzit po vás může požadovat doporučující dopis (letter of recommendation), který by měl sepsat některý z vašich vyučujících a nezaujatě tak vystihnout vaše studijní schopnosti i osobnostní přednosti. Tento dopis se většinou vyplňuje do zvláštního formuláře a americká strana mu věnuje velkou pozornost. Jak takový dopis získat, si můžete přečíst na tomto odkazu.
V případě, že se budete chtít vydat na stáž či výzkumný pobyt, budete možná potřebovat napsat přesvědčivý motivační dopis (cover letter) v angličtině, který vystihne vaše přednosti a zkušenosti a vhodně doplní životopis. Vyhledejte si, jaké fráze se nejčastěji používají a jak je dobré se uvést. Inspiraci můžete najít například zde.
Většina vysokých škol vyžaduje, aby měli uchazeči složeny testy z anglického jazyka TOEFL (Test of English as a Foreign Language) s minimálním počtem 500 bodů, popř. testy GRE, GMAT, SAT, LSAT, IELTS, ACT, FCE či jiné. Je dobré si tyto informace zjistit co nejdříve, protože některé zkoušky je možné složit jen několikrát do roka.

Další užitečné informace

Studujeme v USA (rady, jak vybrat tu správnou školu, fórum s cennými osobními zkušenostmi českých studentů
Na zkušenou (rady, jak napsat motivační dopis, získat stipendium či doporučující dopis)

Zdroj obrázků: stock.xchng

Zdroje informací:
Studujeme v USA
Na zkušenou
Americké centrum v Praze
Velvyslanectví Spojených států amerických v Praze