Čeští studenti získali ocenění za výzkum v oblasti léčby epilepsie a rakoviny

2. 7. 2019 | Aktuality

cenyČtyři čeští studenti převzali z rukou držitele Nobelovy ceny za chemii Jeana-Marie Lehna cenu za přínos vědě. Ocenění nese jméno Sanofi, podle stejnojmenné farmaceutické společnosti, a studenti ho získali za výzkum zabývající se zlepšením v oblasti léčby epilepsie a rakoviny.

Cílem soutěže je podporovat mladé výzkumníky ve zdravotní oblasti „Velmi nás těší, že přihlášené práce jsou na opravdu vysoké odborné úrovni. Letos se dokonce poprvé stalo, že odborná porota ocenila čtyři vědce místo obvyklých tří. Oba výzkumy umístěné na pomyslné bronzové příčce byly tak dobré, že se porota i organizátoři rozhodli udělit výjimku,“ poznamenala Jana Konopíková ze Sanofi.

První cenu získala Lenka Loukotová z Akademie věd za výzkum nových způsobů léčby rakoviny, který se zaměřoval na studium metastází. Druhé místo pak obsadila Lucie Hyršová za výzkum lékových interakcí, tedy toho, jak se léčiva v těle přenášejí a navzájem ovlivňují. Společnou třetí příčku obsadili Ivona Lhotská a Jan Kudláček. Lhotská vytvořila návrh automatizovaného procesu pro určování množství toxinů, které v potravinách tvoří plísně, její kolega Kudláček se potom zabýval možnou léčbou epilepsie.

Kromě ceny získali studenti také peněžní odměnu v celkové výši 155 000 korun První dva ocenění pak také měsíční stáž v prestižní francouzské laboratoři.  Soutěž pořádalo francouzské velvyslanectví v Praze, které spolupracuje s farmaceutickou společností Sanofi. Slavnostní předání cen se konalo 26. června v budově pražského Národního muzea.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu