Novinky v oboru Český jazyk se zaměřením počítačová lingvistika

27. 3. 2012 | Aktuality

Před dvěma lety byl na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity otevřen bakalářský obor Český jazyk se zaměřením počítačová lingvistika. V tuto chvíli je již akreditovaný navazující magisterský studijní program. Tento obor rozšiřuje tradiční náplň lingvistického vzdělání o zpracování přirozeného jazyka počítačovou technologií. Získané vzdělání umožní absolventům nalézt uplatnění při tvorbě elektronických slovníků nebo ve vývoji strojových překladačů a dalších počítačových nástrojů zaměřených na český jazyk.

V letošním roce započala inovace v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschop­nost, která potrvá až do roku 2014. Zavádí do studia českého jazyka 14 nově vytvořených nebo inovovaných předmětů, které jsou zaměřeny na počítačovou lingvistiku (například Editorské práce, Prezentační nástroje, Počítačové nástroje pro češtinu, Strojový překlad), vybaví fakultu počítačovou učebnou a umožní studentům využít nabídky odborných stáží, exkurzí a workshopů.

Partnery projektu jsou Ústav pro jazyk česká AV ČR, Ústav českého národního korpusu FF UK a společnost NLP Consulting s.r.o. Financování projektu probíhá z prostředků Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.

Více informací o oboru naleznete zde.

Zdroj obrázku: sxc.hu