České vysoké školy jsou průměrné, shodli se odborníci na debatě

18. 5. 2023 | Aktuality

výzkum českých VŠ
Jedním z problémů českých vysokých škol je jejich průměrnost. Shodli se na tom vědci, kteří se zúčastnili debaty Neuron Online Clubu. Průměrné je podle diskutujících jak financování škol, tak samotné myšlení na školách.

„Naše vysoké školy jsou všechny průměrné. My ale naopak potřebujeme, aby těch několik málo bylo špičkových. Jsme ale spokojení s průměrností, a dokonce celý systém hodnocení tlačí do průměrnosti,“ uvedl expert na vědecký transfer Martin Fusek.

Jako další problém odborníci působící na českých i zahraničních vysokých školách spatřují velkou fragmentaci oborů. Ta se v praxi projevuje tak, že například Univerzita Karlova má hned pět lékařských fakult, moderní dějiny vyučuje na více fakultách a České vysoké učení technické má pro změnu značně malé katedry. Podobná praxe v cizích zemích není obvyklá.

Diskutující se shodují, že rozdrobenost oborů přispívá ke špatné finanční situaci některých fakult. V současnosti výdaje škol klesly na 0,45 procenta HDP, přičemž průměr zemí OECD činí 1,4 procenta.

K řešení situace nepřispívá podle Michala Pěchoučka, experta na umělou inteligenci, ani česká povaha. „Češi jsou málo soutěživí. Je to možná z části dáno tím, že zatímco ve světě se úspěch a štěstí přeje, u nás se i na akademický úspěch dívá trochu skrz prsty,“ vysvětlil.

Další odborníci si pak myslí, že české univerzity se od těch zahraničních neliší ani tak kvalitou vzdělávání či schopnostmi studentů, jako spíš nevyužitím potenciálu. Chybí také větší propojení mezi školami a soukromou sférou. V boji s průměrností by podle odborníků pomohlo, kdyby byla povinná výuka v angličtině, alespoň na lékařských a přírodovědných oborech.

Zdroj: Seznam Zprávy

Další články k tématu

Mediků je historicky poprvé víc než studentů technických věd

Mediků je historicky poprvé víc než studentů technických věd

Počet mediků loni poprvé překonal počet studentů technických věd. Technické školy sice zaznamenávaly úbytek studentů stabilně během uplynulých deseti let, ale teprve v loňském roce jich bylo méně než studentů zdravotnických oborů. Před dvaceti lety přitom budoucích techniků na českých školách studovalo téměř třikrát víc než potenciálních zdravotníků, jak uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání …

Ostravská univerzita vybuduje nové výzkumné centrum za 1,8 miliardy

Ostravská univerzita vybuduje nové výzkumné centrum za 1,8 miliardy

Už tři roky připravuje Ostravská univerzita projekt vědecko-výzkumného centra LERCO. Plány už jsou hotové a s jeho výstavbou by se mělo začít letos na podzim. V budoucnu by centrum mělo sloužit jako zázemí pro výzkum behaviorálního zdraví, biomedicíny a přírodních věd. Celkem by vědecko-výzkumné centrum mělo vyjít na více než 1,8 miliardy korun. Ostravská univerzita na něj …

Rektoři vysokých škol varují před škrty v rozpočtu

Rektoři vysokých škol varují před škrty v rozpočtu

Rektoři českých veřejných i soukromých vysokých škol jsou proti snížení rozpočtu na vzdělávání a vědu v letech 2024 až 2026. Podle nich škrty povedou ke snížení konkurenceschopnosti a prohloubí personální nestabilitu, protože kvůli podhodnocení budou ze škol odcházet vědci a akademici. Návrh rozpočtu pro školy nedávno připravilo ministerstvo financí, které si hned vzápětí vyslechlo kritiku od …