Češi se zhoršili v angličtině, vyplývá z průzkumu

6. 12. 2019 | Stojí za přečtení

AJČeši se v ovládání angličtiny zhoršili. Podle průzkumu globální vzdělávací společnosti EF Education First se v žebříčku států, jejichž obyvatelé mají angličtinu jako druhý jazyk, Česká republika propadla z loňského 20. místa na letošní 23.

Závěry průzkumu a podoba žebříčku se odvíjely od výsledků testů více než milionu dospělých lidí ve stovce různých států, kde je angličtina druhým dominantním jazykem. Výsledky zahrnují nejenom komunikační dovednosti lidí, ale rovněž podobu výuky angličtiny v jednotlivých státech.

Oproti loňskému roku skóre České republiky pokleslo z 59,99 na 59,30. Letos si lépe vedli čeští muži, jejichž index výsledků dovedností čítal 60,12, zatímco ženy dosáhly na skóre 58,85. Celkově jsou však v žebříčku zemí ženy o něco lepší.

V rámci Evropy bodovaly především severské státy. Na prvním místě se umístilo Nizozemsko, po něm následovalo Švédsko, Norsko a Dánsko. Z našich sousedů přeskočila Česká republika pouze Slovensko, které skončilo ještě o dvě příčky hůř. Lépe něž my si v angličtině vedou Rakušané, Němci i Poláci. Evropa jako celek pak má nejvyšší průměrnou znalost angličtiny mezi jednotlivými kontinenty, na druhém místě za ní stojí Asie.

Zdroj: https://www.novinky.cz/veda-skoly/clanek/cesi-se-v-anglictine-zhorsili-ukazal-pruzkum-40303540

Další články k tématu

Pomaturitní studium jazyků se slevou a i se statutem studenta

Pomaturitní studium jazyků se slevou a i se statutem studenta

Pomaturitní Studium jazyků se slevou a i se statutem studenta. Odložte si rozhodnutí, co dál, o jeden rok! Další vysokoškolské studium nebo práce Vám neutečou… Studujte pomaturitní jazykové kurzy – studium se statutem studenta beze stresu, plné zábavy, a přitom skvělá příprava na další vysokoškolské studium nebo do praxe! Intenzivně se v BOHEMIA INSTITUTU můžete věnovat nejen …

Otroky jsme neměli, ale profitovali jsme z nich, přiznala Cambridge

Otroky jsme neměli, ale profitovali jsme z nich, přiznala Cambridge

Prestižní britská univerzita Cambridge přiznala, že profitovala z otrokářství, sama ale žádné otroky vlastnit neměla. Vyplývá to ze závěrů studie, kterou si škola nechala zpracovat. Univerzita se vzhledem k výsledkům nyní rozhodla rozšířit stipendijní programy pro černošské studenty. V plánu má také financování dalšího výzkumu otrokářství. Konkrétní profit univerzity Cambridge z otrokářství měl spočívat v tom, že škola přijímala …