Čeho se bojí mileniálové a generace Z?

30. 1. 2024 | Stojí za přečtení

Čeho se bojí mileniálové a generace Z?
Mladí lidé si v zaměstnání nejvíce váží dobré firemní kultury, flexibility práce a nároků na udržitelnost. Nejvíc je tíží životní náklady. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti Deloitte, která se ptala mileniálů a generace Z. Průzkumu, který se koná jednou ročně, se účastnilo 44 zemí světa.

Mileniálové jsou lidé narození přibližně mezi lety 1983 až 1995, do generace Z pak spadají ročníky 1996 až 2009. Obavy ohledně výše životních nákladů sdílí 35 procent českých respondentů z generace Z a 45 procent českých mileniálů.

Skoro 50 procent oslovených z obou generací je pak přesvědčeno, že pokud v tomto roce nedojde ke zlepšení stavu ekonomiky, bude pro ně prakticky nemožné koupit si dům nebo založit rodinu.

Na druhou stranu, v porovnání s ostatními zeměmi daleko menší procento mladých Čechů žije od výplaty k výplatě. Ve světě je průměr více než 50 procent, zatímco v Česku se s tímto problémem potýká pouze 37 procent lidí z generace Z a 34 procent mileniálů. Zbytek si může dovolit mimořádné výdaje nebo spoření. Češi se také na rozdíl od ostatních zemí neobávají nezaměstnanosti.

Mezi témata, která mladé generace nejvíce řeší, patří zvyšující se cena životních nákladů, především u bydlení, odpovědnost vůči životnímu prostředí a rovnováha mezi profesním a osobním životem.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Zajistěte si lepší důchod už na vysoké škole

Věk pro odchod do důchodu se postupně zvyšuje, podle ekonomů budou navíc budoucí důchodci (včetně stávajících vysokoškoláků) pobírat nižší důchody než stávající penzisté. Pokud studujete vysokou školu, nebo se na studium teprve chystáte, a chcete si zajistit slušný důchod, měli byste s tím začít hned. Představujeme pět způsobů, jak na to. Práce brigáda nebo OSVČ Po […]

číst více

Průzkum UPOL: Filozofové chtějí podnikat, nejvyšší plat chtějí medici

Každý čtvrtý student Univerzity Palackého v Olomouci chce po absolvování podnikat. Vyplývá to z průzkumu, kterého se zúčastnilo přes 1500 respondentů. Do podnikání se nejčastěji chtějí pustit studenti z filozofické fakulty a fakulty tělesné kultury. Nejvyšší nástupní plat pak chtějí studenti lékařské fakulty. Zájem o podnikání oproti roku 2012 narostl o pět procent. Nejvíc studentů chce ale stále […]

číst více

Jak napsat perfektní motivační dopis

Motivační dopis někdy představuje rozdíl mezi zaměstnaným člověkem a tím, který musí hledat práci dál. Každý dopis musíte psát na míru pozice, na kterou se hlásíte. Existuje ale několik společných rysů, které motivační dopis posunou na vyšší úroveň a zvýší vaše šance získat zaměstnání snů. Nepište román Na žádané pozice se mohou hlásit stovky i […]

číst více