Byly uveřejněny ilustrační testy pro maturity v roce 2013

2. 4. 2013 | Aktuality

V prvním dubnovém týdnu oficiálně začíná třetí ročník státních maturit. Na webových stránkách ministerstva školství si již můžete prohlédnout ilustrační testy, které vám napoví, na co a jak se připravovat. Ilustrační testy jsou připraveny pro český jazyk, matematiku a nakonec z cizích jazyků pro angličtinu, francouzštinu, němčinu, španělštinu a ruštinu – u jazyků jsou k dispozici i zvukové nahrávky pro poslechovou část. Všechny materiály jsou již v takové podobě, s jakou se maturanti setkají u reálné zkoušky – tedy včetně zadání slohové práce i záznamového archu. Najdete zde samozřejmě i správné výsledky.

Na stránkách nové maturity jsou od minulého týdne ke stažení také kritéria hodnocení společné části maturitní zkoušky. V letošním roce bude ke zdárnému absolvování maturity zapotřebí ve většině subtestů 44 % bodů, ať již půjde o didaktický test nebo o písemnou práci. Pouze u písemné práce z českého jazyka stačí mít čtyřicet procent.

Podle ministerstva školství je heslem letošního ročníku maturit otevřenost. Celá maturita má být pokud možno transparentní, k čemuž mají sloužit nejenom zveřejněné vzorové testy. „Abychom předešli dohadům o kvalitě testů a jednotlivých úloh, zveřejníme v letošním roce po skončení maturit nejen zadání a klíče správných řešení, ale také závěry a složení validační komise, která bude testy posuzovat po skončení zkoušky s využitím detailních analytických údajů. Nově CERMAT připravuje také strukturu agregovaných anonymizovaných výsledků a anonymizovaných dílčích výsledků, které zpřístupníme veřejnosti po jejich schválení ministerstvem školství,“ uvedl Jiří Zíka, ředitel společnosti CERMAT.

Zdroj: tisková zpráva Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy

Zdroj fotografie: www.novamaturita.cz

Další články k tématu