Brněnské VUT chce dát ruce pryč od projektu vědeckého parku. Stojí na jeho kampusu a nespolupracuje

22. 2. 2019 | Aktuality

pouzijte-tlacitko-sdilet

Vědecko-technologický park u výzkumného institutu Ceitec stojí kampusu Vysokého učení technického v Brně už od roku 2014. Škola mu poskytla své pozemky v hodnotě pěti milionů korun a výměnou za to získala menšinový podíl ve firmě. Deklarovaná byla také spolupráce mezi parkem a školou. Společnost VTP, která celý park provozuje však ke spolupráci s VUT nikdy nepřistoupila a ani to nemá v plánu.

Jak vysvětluje bývalý rektor Karel Rais, jenž stál u zrodu celého projektu, VTP poskytla prostory jiným firmám. Škola navíc nemá zástupce v představenstvu ani dozorčí radě, takže o dění v parku nemůže prakticky vůbec rozhodovat.

Přitom právě díky VUT získal projekt nejen pozemky, ale i dotaci ve výši 230 milionů korun. „Zapojení výzkumné organizace je vždy podmínkou nejen pro poskytnutí dotace, ale i úspěšného fungování takového parku,“ připomíná Petr Porák z ministerstva průmyslu.

Vědecký park je aktuálně ve ztrátě a kvůli úvěru 80 milionů korun jsou budova i její majetek smluvně zastaveny. Na problémové hospodaření upozorňoval už v loňském roce kvestor VUT Ladislav Janíček.

„S ohledem na ztrátové hospodaření společnosti v letech 2015 až 2017 vyhodnotilo VUT značné riziko devalvace hodnoty svého majetkového podílu plněného vkladem pozemků,“ prohlásil podle zápisu z jednání akademického senátu Janíček.

Podle ředitele VTP Michala Buriana se ale v budoucnu nic měnit nebude. Na otázky MF DNES, kam bude společnost dále směřovat uvedl: „Vše dnes funguje, tak není důvod něco měnit.“

O tom, jak se k celé situaci VUT postaví se pravděpodobně rozhodne letos na jaře, kdy bude VUT vyhodnocovat výsledky hospodaření a spolupráce se společnostmi, ve kterých má podíl. „V tuto chvíli vyčkáváme na výkazy účetní závěrky, které bývají známy alespoň předběžně do konce měsíce března,“ vysvětlila pro MF DNES mluvčí VUT Radana Kolčavová.

 

Zdroj: iDNES.cz