Britská vláda se snaží omezit umělecké obory

25. 1. 2022 | Stojí za přečtení

studium uměleckých oborůBritská vláda chce zrušit zvýhodněné studijní půjčky na studium některých vysokoškolských oborů, které označila jako „nekvalitní“ a zde získané tituly jako „mickymausovské“. Jaké obory to přesně budou a jak se bude posuzovat jejich kvalita vláda zatím neoznámila. S největší pravděpodobností však půjde o ty umělecké.

Nahrává tomu fakt, že studenti uměleckých oborů mají menší šanci splatit půjčky od státu na studia. Stojí tedy britské daňové poplatníky zhruba o 30 procent víc než například studenti technických oborů, jak uvádí studie Institutu pro fiskální studia. Vláda by navíc tímto krokem dál pokračovala ve své politice zacílené na omezení uměleckých oborů. Už loni například snížila jejich financování o polovinu a stejnou měrou navrhla snížit i počet míst na těchto oborech.

„Fráze ‚mickeymousovské tituly’ je zatraceně urážlivá a svědčí o útoku vlády na umělecké obory. Významnou součástí britské ekonomiky je přitom hudební průmysl,“ uvedl rozhořčený absolvent Leed College of Music Isaac Roach.  Podle něj zrušení výhodných půjček pro umělecké obory nic nevyřeší, protože problém tkví spíše v dlouhodobějším trendu souvisejícím s klesající kvalitou vzdělání na britských univerzitách.

Na rozdíl od českého školství jsou univerzity v ostrovní zemi placené. Vysokoškoláci ze Spojeného království mohou stát požádat o zvýhodněnou půjčku. Například školné za bakalářský program vyjde v přepočtu na necelých 270 tisíc korun. Absolventi půjčku splácí až poté, co začnou vydělávat určitou sumu. Pokud však stanovené hrubé mzdy nedosáhnou, může se stát, že půjčku státu nikdy nesplatí – po 30 letech totiž nárok na vrácení peněz zaniká.

Zdroje: Studuj v Anglii.cz, Radio Wave