Brigády last minute – jak si na poslední chvíli sehnat práci na léto?

21. 7. 2015 | Studentský život

Prázdniny se blíží k polovině a vy pořád nemáte brigádu? Poradíme vám, kde hledat na poslední chvíli. Pozn. Článek byl 21. 7. aktualizován. (hav)

Upřímně si hned na začátek musíme říct, že brigádu snů teď už nejspíš neseženete, neboť většina jich je pryč už v květnu. Přesto ale pořád najdete místa, kde si můžete přes léto vydělat alespoň nějaké peníze. Podívejte se, kde hledat a po čem se dívat.

Ptejte se!

Líná huba, holé neštěstí – a u hledání brigády to platí dvojnásob. Nebojte se poptat rodiny, kamarádů i známých, jestli náhodou o něčem nevědí. Možná budou někoho hledat i oni sami – například na pomoc v zahradě nebo v kanceláři.

Vyplatí se také projít město, prohlížet výlohy a hledat pracovní nabídky. Můžete se zkusit zeptat i majitelů přímo v obchodech. Pro případ potřeby si na tento pochod vezměte rovnou svůj životopis v několika kopiích. Pokud totiž na takovou nabídku narazíte, můžete se o danou pozici ucházet přímo na místě.

Projděte internety

Na internetu najdete snad všechno na světě. Projděte pracovní weby, například Jobs.cz, ale zkuste i profily různých společností na sociálních sítí, internetové stránky koupališť, hudebních festivalů nebo restaurací. Malé firmy totiž často inzerát umístí jen na svém portálu.

Nečekejte zázraky

Nejspíš už neseženete přesně takovou brigádu, o jaké jste snili. Připravte se proto na fakt, že budete muset slevit ze svých nároků a vzít i práci, která vás úplně neláká. Takovými jsou pozice, na které firmy hledají zaměstnance celoročně – například telefonisty do call center, výzkumníky pro reklamní dotazníky, fundraisery pro neziskové společnosti nebo hostesky. Berte to z té lepší stránky – takto náročná brigáda vás naučí vytrvalosti a trpělivosti i komunikačním dovednostem, tedy vlastnostem, které se vám budou mnohdy hodit.

Je možné, že budete muset rozšířit i své pole působnosti a nehledat brigády jen ve vesnici nebo ve městě, kde bydlíte. Čím větší město, tím více pracovních příležitostí. Zkuste se například podívat po nabídkách v nejbližším krajském městě.

Odpovězte co nejrychleji

Když se na internetu nebo kdekoliv jinde dozvíte o brigádě, která vás zaujme, okamžitě na ni odpovězte. Nejste totiž sami, kdo ještě hledá práci na léto, a nabídka tak může být pryč už za pár hodin. K rychlejšímu reagování vám pomůžou i mobilní aplikace, které můžete mít pořád u sebe, například Brigády do kapsy od Jobs.cz.

Jestli zaměstnavatel uvádí telefon, raději místo psaní e-mailu hned volejte. Zkuste se o pozici ucházet, i když nebudete úplně splňovat uvedené požadavky (například věkové). Vypíchněte své přednosti, jako třeba píli, schopnost a vůli učit se novým věcem. Zaujměte firmu svou aktivitou a získejte tak výhodu nad ostatními. Samozřejmě takto ale nemůžete vynahradit odborné znalosti.

Zkuste agenturu

Pokud chcete, aby nabídky brigád někdo hlídal za vás, zaregistrujte se u některé z pracovních agentur. Jejich seznam najdete na webu ministerstva práce a sociálních věcí. Agentura vám sice pomůže brigádu najít, z vašeho výdělku si ale bude brát provizi a vy tak dostanete méně peněz.

Dejte si inzerát

Pokud už jste vyčerpali všechny výše uvedené možnosti, ale brigádu jste zatím nenašli, přemýšlejte, v čem jste dobří. Umíte matematiku, fyziku, češtinu? Nabídněte doučování. Máte rádi děti nebo zvířata? Dejte si inzerát na jejich hlídání. Ten vyvěste například na nástěnky v obchodních domech, ale sdílejte ho i ve skupinách na sociálních sítích.

Až brigádu najdete, trvejte na podepsání pracovní smlouvy se zaměstnavatelem. Tu si pečlivě pročtěte, máte nárok i na to, vzít si smlouvu domů a prostudovat ji v klidu třeba s rodiči.

Zdroj obrázků: freeimages.com

Další články k tématu