Brigáda přímo ve škole? Nic nemožného

15. 2. 2012 | Studentský život

Většina vysokoškoláků dříve nebo později začne přemýšlet, kde si na studia přivydělat. Najít si brigádu, která přímo souvisí s vaším studijním oborem, je přitom to nejlepší, co můžete udělat.

Bez brigády to na studiích často nejde. Každé peníze navíc se hodí. Nemusíte se však spokojit s prací v supermarketu nebo v call-centru. Ideální je skloubit práci a studium tak, abyste na brigádě současně získali praxi a rozšířili si své znalosti ze školy. Je to možné hned několika způsoby.

Brigáda jako výpomoc učitelům

Čas od času se naskytne možnost přivydělat si tím, že asistujete některému učiteli na vaší katedře. Obvykle nejde o příliš kvalifikovanou práci – pomáháte například s kopírováním dokumentů a s jinými administrativními činnostmi. Občas se ale dostanete k něčemu skutečně zajímavému. Především si však vytváříte dobré jméno na katedře a ledasčemu se při práci můžete přiučit. Nevýhodou této brigády je, že si ji nemůžete aktivně hledat – musíte prostě počkat, až se taková příležitost sama objeví a učitel vás sám osloví osobně nebo prostřednictvím e-mailu.

Brigáda ve výzkumu

Především na přírodovědně orientovaných školách se občas objevuje možnost podílet se na výzkumu, účastnit se soutěží a tím získávat různé granty. To je skutečně skvělý způsob, jak skloubit teorii a praxi vašeho studijního oboru. Zde je zapotřebí podívat se na stránky vaší katedry a pečlivě pročíst, zda se neotevírají nějaké nové studentské projekty a soutěže. Pokud víte, že něco takového na škole probíhá, najděte si kontaktní osoby a zeptejte se přímo pověřených učitelů, zda a jak se můžete zapojit. Pokud máte dobrý nápad, zkuste přijít se svým vlastním projektem. Větší technické školy jako je například VUT nebo ČVUT mají své vlastní programy podpory studentských projektů a speciálně vyhrazené fondy, ze kterých je financují. ČVUT například tradičně otevírá studentskou grantovou soutěž. Stipendium na výzkum můžete dostat ale i na školách méně známých, třeba na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Je potřeba zkontrolovat internetové stránky vaší školy.

Brigáda v univerzitním kampusu

Na velkém množství vysokých škol je možné najít práci nikoliv přímo spjatou s vaším studijním oborem, ale zato v budově školy. Na většině škol najdete knihovnu nebo bufet, ve kterém budou hledat pomocnou ruku. Například na Masarykově univerzitě existuje síť kaváren „Krmítko“, jehož pobočky se nachází téměř na všech fakultách a kde zaměstnávají výhradně studenty. Časté jsou také nabídky různých administrativních prací. Takovou práci již můžete aktivně vyhledávat – důležité je procházet nástěnky s inzeráty v budově školy a inzertní část jejích webových stránek.

Můžete se také zkusit zapojit do různých zájmových aktivit, které vaše škola nabízí – ať už je to občanské sdružení spjaté se školou, školní rádio, divadlo nebo jakýkoliv jiný spolek. Zezačátku pravděpodobně budete pracovat zadarmo (přestože kontakty a zkušenosti jsou nedocenitelné), postupem času se však můžete propracovat i k placeným pozicím.

Brigáda jako praxe

Splnit si praxi a být za to placen, to je skutečně výhodná kombinace. Takovou možnost vám obvykle nenabídne sama škola, musíte se o nabídky práce ve vašem oboru během studia sami zajímat. Pokuste se pravidelně procházet inzertní vývěsky na vaší katedře a na školních internetových stránkách. Téměř všechny školy mají na stránkách sekci s pracovními nabídkami pro studenty a absolventy, v interním systému pak bývá další inzerce. Tipy můžete najít také na četných serverech jako je Jobs.cz. Nebo si můžete jednoduše najít firmy podnikající ve vašem oboru a napsat jejich personálnímu oddělení. Pokud si nejste jisti, zda je něco možné, prostě se na to zeptejte – zde platí české přísloví „líná huba, holé neštěstí“. Pokud jste dobří v psaní, najděte si nějaký časopis pojednávající o vašem oboru a pište do něj. A nebo svůj obor můžete doučovat – podívejte se na server Doučmě.cz. Nebojte se, že ve vašem oboru nejste dost dobří a že máte málo znalostí. Tento pocit totiž obvykle ani po pár letech vysokoškolského studia nemizí – většinu praktických dovedností si osvojíte právě až při práci v oboru.

Zdroj fotografie: Stock.Xchng

Další články k tématu